Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu, despre majorarea prețului la carburanți: Este o acțiune concertată

Președintele Maia Sandu a făcut declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Una dintre temele de pe ordinea de zi s-a referit la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, dar și la prețul carburanților.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. Consiliul Concurenței ar trebui să intervină atunci când se constată concertarea prețurilor la carburanți de către companiile petroliere. De asemenea, ar trebui să trecem la plafonarea prețurilor la carburanți. Declarațiile au fost făcute de președintele Republicii Moldova după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Șeful statului spune că această acțiune este una concertată de companiile petroliere. Mai mult, aceasta acuză instituțiile statului Republica Moldova de inacțiune. 

Maia Sandu convoacă ședința Consiliului Suprem de Securitate

„Menționez lipsa de acțiune din partea instituțiilor statului, în special în perioada februarie-iunie a anului trecut, atunci când pe piața internațională prețurile au scăzut destul de mult. Atunci când mecanismele pieței trebuiau să favorizeze consumatorul final nu s-au făcut aceste reduceri. Pe de o parte, consumatorul nu a putut să se bucure deplin de scăderea prețurilor din anul 2020, pe de altă parte acum vedem creșteri în fiecare zi”, a declarat Maia Sandu. 

Aceasta spune că este absolut necesar să se facă modificări în legislație pentru prevenirea creșterii prețurilor la carburanți. 

„Trebuie să revenim la plafonarea prețurilor, iar pentru asta este nevoie ca Legea să fie modificată. Pornind de la comportamentul recent al petroliștilor, considerăm că plafonarea prețurilor este singura soluție”, a mai spus Maia Sandu. 

Potrivit președintelui, soluția imediată trebuie să fie aplicată de Consiliul Concurenței, iar legea permite ca acest consiliu să intervină imediat inclusiv prin înghețarea prețurilor atunci când este evidentă acțiunea concertată. 

Concesionarea Aeroportului 

În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, care a durat mai bine de șapte ore, a fost abordat și subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Președintele a menționat însă că nu poate oferi foarte multe detalii legate de acest subiect, întrucât se va merge în acest sens în instanța de judecată. 

Incident grav la Președinție: Ce a pățit un membru al CSS

„Pot să vă spun doar că Procuratura spune că este la etapa finală și sper că în scurt timp va depune dosarul în instanța de judecată. Vă amintesc că în septembrie 2019 Guvernul de atunci, Agenția Proprietate Publică, au mers în instanța de judecată, prezentând probe și cerând anularea contractului de concesionare a Aeroportului. Am aflat că nu s-a prea întâmplat nimic pozitiv pe acest dosar. Au fost planificate ședințe, dar anulate din cauza pandemiei, ceea ce este ciudat pentru noi”, a mai spus președintele. 

În context, șeful statului i-a cerut Agenției de Proprietăți Publice să depună o cerere de urgentare a examinării acestei cauze. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova