Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Năstase o critică dur pe Sandu - Iată ce-i cere

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, o îndeamnă pe Maia Sandu să-și demită consilierii. Iată motivul.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 feb - Sputnik. Critici dure la adresa Maiei Sandu din partea liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

De ce este în stare Maia Sandu de dragul alegerilor anticipate
În cadrul unei emisiuni televizate, Năstase i-a cerut președintelui Republicii Moldova să își demită toți consilierii, după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra decretului președintelui privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru, pe care l-a declarat neconstituțional. Liderul PPDA este de părere că anume consilierii au pus-o pe Maia Sandu într-o situației jenantă. Totodată, Andrei Năstase spune că Platforma Demnitate și Adevăr nu se gândește să voteze impeachementul șefului statului.

„Chiar dacă ar avea, în momentul de față nu ar iniția un impeachment și cel mai probabil nu ar vota. Ceea ce cred cu tărie că Maia Sandu trebuie să-și trimită în demisie toți consilierii care au consiliat-o în speța Curții Constituționale”, a declarat Năstase.

Precizăm, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat ieri, 25 februarie, în cadrul unei emisiuni televizate că nu va desemna un nou candidat la funcția de prim-ministru. Aceasta va aștepta data de 23 martie, când expiră cele 45 de zile de la demisia Guvernului Chicu, iar în cazul în care nu va fi votat un nou Guvern, Parlamentul poate fi dizolvat.

Igor Dodon a spus că Maia Sandu l-a „devorat” pe Filat, apoi pe Năstase
Mai mult, președintele nu va iniția nici consultări cu fracțiunile parlamentare, așa cum a decis marți, 23 februarie, Curtea Constituțională. În cazul unei emisiuni televizate, Maia Sandu a declarat că va organiza întrevederi cu experții și reprezentanți ai societății civile.

Vom nota că decizia președintelui de a nu desemna un nou candidat la funcția de premier este în conradicție cu hotărârea Curții Constituționale din 23 februarie, care, examinând o sesizare a deputaților socialiști, care au cerut abrogarea decretului maiei sandu de desemnare a Nataliei Gavriliță, a stabilit că, "pentru a fi respectat articolul 98 alin. (1) din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări", în vederea desemnării candidatului la funcția de premier. În aceeași hotărâre, membrii Curții au făcut recurs la jurisprudența Înaltei Instanțe în care a interpretat înțelesul sintagmei „consultarea fracţiunilor parlamentare”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova