Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

"Sat găgăuz cu vedere la Ialpug" - Planul general de dezvoltare a Comratului

Noi microraioane, străzi, plantații forestiere și zone industriale. În capitala Găgăuziei a fost prezentat planul general de dezvoltare a orașului.
Sputnik

Comrat, 23 feb – Sputnik, Maxim Topal. La Comrat, planul general a fost prezentat publicului de către arhitectul-șef al unuia dintre birourile de proiectare, Alexandru Țăranu. El a menționat că responsabilitatea proiectului și complexitatea "i-a speriat pe arhitecți". Acest lucru se datorează faptului că suprafața Comratului "este practic comparabilă cu mărimea Chișinăului". Cu toate acestea, echipa care a lucrat la proiect a reușit să producă un document "foarte interesant".

„Rezervorul este plin până la refuz”: Barajul din Comrat ar putea ceda

Planul general de dezvoltare prevede zonarea Comratului în următoarele sectoare: privat, turistic și industrial. Astfel, zonele industriale sunt planificate în partea de est și nord a orașului. Râul Ialpug curge prin centrul Comratului, dar astăzi el arată mai mult ca un colector de apă pluvială și deșeuri reziduale. Arhitecții au prevăzut posibilitatea de a umple râul cu apă de calitate.

"Construcția unei stații moderne de epurare va permite purificarea apelor uzate la o stare practic de apă potabilă și returnarea apei în albia râului. Nivelul râului poate fi ridicat și cu ajutorul canalelor pluviale, care ar trebui instalate pe toate străzile orașului", a spus Alexandru Țăranu.

O zonă cu case pe un singur nivel este planificată în centrul orașului –  "sat găgăuz cu vedere la Ialpug", așa cum a fost numită de primarul municipiului, Serghei Anastasov. Proiectul identifică și zonele care sunt extrem de susceptibile la eroziune, unde plantațiile forestiere trebuie consolidate. La periferia de vest a orașului Comrat, în viitor, se preconizează încă un drum de ocolire.

"Ar trebui deja acum să începem să construim drumuri aici. Străzi suplimentare, care, împreună, vor deveni parte a unui alt drum de ocolire. Chiar dacă acolo acum nu este construit nimic. Dar va exista un drum, un sistem de canalizare și apă – acest fapt va fi un un stimulent excelent pentru atragerea investitorilor", a adăugat Țăranu.

În timpul audierii publice, unul dintre locuitorii orașului Comrat a întrebat când autoritățile locale vor curăța de noroi străzile microraionului "Geofizica", unde "din octombrie, e imposibil de trecut". Primul viceprimar, Gheorghe Sarî, a legat această situație cu consecințele construirii rețelelor de canalizare: "După ce vor fi instalate, drumul va fi reparat".

Microraionul "Geofizica" există de peste 50 de ani și în acest timp ar fi trebuit să existe de mult timp rețele de canalizare, astfel încât astăzi autoritățile să se poată ocupa "numai de construcția drumurilor", a subliniat Anastasov.

Foto: Soluția găsită pentru subsolurile inundate din Comrat

"Suprafața orașului nostru este de 160 de kilometri pătrați, limitele orașului – de 32 de kilometri pătrați. În comparație cu alte orașe, care chiar depășesc Comratul din punct de vedere al populației, această suprafață este foarte mare. Orașul este situat convenabil. Planul general definește zone de parcuri verzi – de la strada Gavriliuc până la lacul de la periferia orașului. De la strada Gavriliuc până la strada Eliberării intenționăm să creăm locuri frumoase [pentru odihna turiștilor]. Acțiunea de a construi în oraș, conform legislației, este posibilă numai în baza planului general. Aveam foarte mare nevoie de el. Sper că în termen de o lună sau o lună și jumătate consiliul municipal îl va aproba și vom lucra în conformitate cu acest document", a spus primarul.

Orașul Comrat a fost inclus în lista celor șase așezări ale țării considerate "nave-amiral" ale dezvoltării. În termen de patru ani, capitala autonomiei trebuie să primească 460 de milioane de lei din diferite surse bugetare și nebugetare și, prin urmare, "planul general al orașului este acum necesar mai mult ca niciodată".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova