Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nagacevschi, după decizia CC: Ce trebuie să țină minte Maia Sandu

Ministrul interimar al Justiției a comentat decizia Curții Constituționale cu privire la desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de prim-ministru.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik. Suntem republică parlamentară și președintele țării nu trebuie să uite despre asta – așa a comentat ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, pe pagina sa de Facebook decizia Curții Constituționale prin care a fost declarat neconstituțional decretul Maiei Sandu privind înaintarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

”Suntem republică parlamentară. Sper să nu uite de asta Președintele RM”, a scris ministrul.

De asemenea, Nagacevschi a venit cu propriul punct de vedere în ceea ce privește desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița.

Domnica Manole o pune la punct pe Maia Sandu

El a menționat că, deși a fost solicitat punctul de vedere al Guvernului cu privire la decretul Maiei Sandu, în ședință Curtea i-a fost interzis să-l prezinte.

El a subliniat că a existat o atenție sporite asupra modului de constituire a majorității parlamentare.

Făcând referire la o decizie a CC din 2016, ministrul Justiției a menționat că situația dată ”este diferită decât cea prevăzută de Regulamentul Parlamentului, care se referă nemijlocit la configuraţia Parlamentului imediat după alegeri, şi nu la reconfigurările ulterioare”.

În acest context,  prin decizia respectivă Curtea a subliniat caracterul neimperativ al mandatului, care include dreptul deputatului de a vota independent de fracţiunea/partidul din care face parte.

”Astfel, modul de asociere a deputaţilor pentru susţinerea unui guvern POATE depăşi cadrul fracţiunilor constituite imediat după alegeri”, a menționat Nagacevschi”.

Amintim că, luni, Curtea Constituțională a apreciat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Hotărârea a fost pronunțată în urma sesizării făcute de PSRM.

Istoria înaintării candidatului la funcția de premier

Cum a comentat Igor Dodon decizia de ultimă oră a Curții Constituționale
Anterior, candidatul la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și echipa de miniștri nu au primit votul de încredere al deputaților. În ședința din 11 februarie, în cadrul căreia Gavrilița a prezentat în fața deputaților programul de guvernare, aceasta și echipa de miniștri propusă nu a fost votată de niciun deputat.

În acea zi, partidul socialiștilor a propus propriul candidat pentru funcția de premier, Mariana Durleșteanu, fost ministru al Finanțelor și fost ambasador al Moldovei în Marea Britanie. Pentru înaintarea și susținerea ei a fost constituită o majoritate parlamentară în care au intrat 54 de deputați socialiști și ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova”.

Ulterior, președintele Maia Sandu a invitat grupurile, platformele și fracțiunile parlamentare la consultări. În urma discuțiilor, în cadrul cărora a fost propusă și candidatura lui Andrei Năstase, Maia Sandu a anunțat că propune repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova