Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce a spus Maia Sandu despre decizia CC care i-a anulat decretul

Maia Sandu a comentat la un briefing ultima decizie a Curții Constituționale și a subliniat că dorește alegeri parlamentare anticipate. Ea a spus că „dezoligarhizarea țării trebuie să înceapă din Parlament”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik. Președintele Maia Sandu a susținut pe 23 februarie, seara târziu, un briefing în care s-a referit la decizia Curții Constituționale prin care i-a fost declarat neconstituțional decretul de desemnare repetat la funcția de premier a Nataliei Gavrilița. 

Cum a comentat Igor Dodon decizia de ultimă oră a Curții Constituționale

Maia Sandu a spus că decizia din 23 februarie a Curții Constituționale descrie competențele instituțiilor statului într-o situație de „normalitate” pe care țara, în opinia ei, n-o are la ora actuală.

„Noi astăzi n-avem o situație de normalitate”, a spus președintele. Situația actuală, a apreciat Maia Sandu, seamănă cu situația din 2014 - 2015, când oligarhul Plahotniuc, cumpărând deputați, și-a încropit o majoritate de buzunar”. 

Maia Sandu a subliniat și cu această ocazie că dorește alegeri parlamentare anticipate, în urma cărora țara s-ar alege cu un parlament nou. Ea a spus că „țara are nevoie de un Parlament nou și de un guvern format din profesioniști”. 

„Dezoligarhizarea țării trebuie să înceapă din Parlament”, a spus președintele. Maia Sandu a afirmat că „cea mai mare rezistență la reforma Justiției este în Parlament”.

Andrei Năstase este gata să devină premier: Ce guvern vrea să constituie

Președintele a apreciat că schimbarea în țară nu s-a produs, pentru că în Parlament au reușit să ajungă mulți deputați cu calități morale îndoielnice.

Sandu a criticat activitatea deputaților din Partidul Socialiștilor (PSRM) și a celor din Partidul „ȘOR”, și a spus că o majoritate formată din aceștia, care ar susține instalarea unui nou guvern, „nu are nimic in comun cu salvarea țării”, că nu poate crede „că o majoritate ca aceasta poate dori binele țării”.

„Nu sunt prizoniera funcției”, a spus Maia Sandu, adăugând că nu va fi „un președinte comod pentru cei certați cu legea”.

Amintim că luni, 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Hotărârea a fost pronunțată în urma sesizării făcute de PSRM.

Nagacevschi, după decizia CC: Ce trebuie să țină minte Maia Sandu

Anterior, candidatul la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și echipa de miniștri nu au primit votul de încredere al deputaților. În ședința din 11 februarie, în cadrul căreia Gavrilița a prezentat în fața deputaților programul de guvernare, aceasta și echipa de miniștri propusă nu a fost votată de niciun deputat.

Ce așteaptă Partidul „ȘOR” și „Pentru Moldova” de la Maia Sandu>>>

În acea zi, partidul socialiștilor a propus propriul candidat pentru funcția de premier, Mariana Durleșteanu, fost ministru al Finanțelor și fost ambasador al Moldovei în Marea Britanie. Pentru înaintarea și susținerea ei a fost constituită o majoritate parlamentară în care au intrat 54 de deputați socialiști și ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova”.

Ulterior, președintele Maia Sandu a invitat grupurile, platformele și fracțiunile parlamentare la consultări. În urma discuțiilor, în cadrul cărora a fost propusă și candidatura lui Andrei Năstase, Maia Sandu a anunțat că propune repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova