Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Feroviarii se pregătesc de un protest de amploare la Chișinău

Mitingul muncitorilor feroviari de la Ocnița s-a încheiat. Participanții săi așteaptă sosirea directorului general al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” Adrian Onceanu.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. Angajații nodului feroviar Ocnița, împreună cu sindicatele și muncitorii de la alte stații feroviare, se pregătesc de un mare protest la Chișinău. Acest lucru a fost confirmat pentru Sputnik Moldova de către președintele comitetului sindical al nodului feroviar Ocnița, Dmitri Fisiuk.

El a spus că directorul CFM Adrian Onceanu, într-o conversație telefonică, le-a cerut lucrătorilor să revină la muncă și a promis că va plăti parțial datoriile salariale până la sfârșitul săptămânii.

Ceartă între feroviarii de la Ocnița și șeful CFM - „Murim de foame! Vă bateți joc de noi”

„El va veni la Ocnița până la sfârșitul săptămânii. Nu a precizat în ce zi. A spus că este în căutarea de bani pentru a plăti restanțele salariale. Am decis că sindicatele se vor aduna, iar noi toți vom merge la parlamentul de la Chișinău în aproximativ zece zile ", a declarat Fisiuk pentru Sputnik Moldova.

El a mărturisit că muncitorii disperați erau gata să blocheze activitatea nodului feroviar. 

"Le-am explicat că nu putem acționa împotriva legii, este ilegal să urcăm pe șine. Altfel vor fi trași la răspundere. Astfel încât să nu creadă că i-am adus și din această cauză trebuie să sufere. Într-un acces de furie, erau gata să distrugă totul ... Erau mai mult de o sută de oameni. Oamenii erau disperați. Avem dreptul să mergem la muncă și să spunem că nu putem lucra", a spus Fisiuk. 

El a mărturisit că administrația căii ferate, temându-se de blocarea nodului feroviar, în noaptea de duminică spre luni a transportat toate trenurile marfare la Chișinău.

"Au scos totul din gară noaptea", spune șeful comisiei sindicale a joncțiunii feroviare.

În pofida pandemiei, potrivit interlocutorului, cel puțin un tren pe zi cu aproximativ 40 de vagoane trece prin gara Ocnița din Mogilev-Podolsk.

„Dacă lucrătorii nodului nu vor activa, circulația acestor trenuri de marfă va fi blocată”, spune Fisiuk.

Video: Greva feroviarilor - la Ocnița a fost blocată calea ferată

Mai devreme, pe 22 ianuarie, angajații nodului Ocnița au organizat o acțiune de protest în care au cerut plata restanțelor salariale. Muncitorii feroviari au intrat în grevă.

La finele anului 2020, datoria creditoare a Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată a Moldovei” constituia 459,4 milioane de lei, iar restanțele salariale erau de 35,5 milioane de lei. 

Situația financiară precară a CFM a fost generată de gestionarea ineficientă de anterior, dar și de scăderea accentuată a volumului traficului de mărfuri și de pasageri din cauza pandemiei COVID-19.

În data de 28 ianuarie, subiectul a fost discutat la ședința Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe. Atunci a fost avizat proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la CFM și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020. Propunerea a fost lansată de un grup de deputați ai fracțiunii parlamentare PSRM.

Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată a Moldovei” are aproximativ 6800 de angajați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova