Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Instituirea funcției de Avocat al Antreprenorului, discutată cu Comisia de la Veneția

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a discutat cu raportorii Comisiei de la Veneția despre probleme legate de reformarea sistemului judiciar și asigurarea statului de drept.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 feb - Sputnik. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a discutat cu raportorii Comisiei Europene pentru Democrație și Drept în format de videoconferință. La ședință a participat și președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Vladimir Bolea, și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

Din partea Comisiei de la Veneția, la discuție au participat raportorii Lydie Err, membru din partea Luxembrgului, Johan Hirschfeldt, membru supleant din partea Suediei, Jørgen Steen Sørensen, membru din partea Danemarcei și Igli Totozani – expert din Albania.

Tema discuției a fost proiectul de lege privind Avocatul poporului pentru Drepturile Antreprenorilor, asupra căruia partea moldovenească a solicitat avizul Comisiei de la Veneția. 

Sistemul judecătoresc, într-o mare derută: Problemele din justiție nu sunt înțelese
Necesitatea instituirii unei autorități cu atribuții de promovare și apărare a drepturilor și intereselor antreprenorilor reprezintă o propunere a mediului de afaceri care s-a aflat pe agenda asociațiilor de business din anul 2015. Intenția de a elabora un proiect de lege cu privire la Avocatul Antreprenorilor a fost anunțată de către instituția prezidențială în anul 2019, iar proiectul într-o primă redacție a fost supus consultărilor publice în iunie 2020 de către Ministerul Economiei și Infrastructurii. 

Instituția avocatului antreprenorilor există în mai multe state ale lumii. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, Australia, Polonia, Ucraina, Rusia, Georgia, Kazahstan, de la stat la stat existând diferențe în ceea ce privește modalitatea de numire, de supraveghere a activității și atribuțiile avocatului antreprenorilor.

Un cunoscut avocat spune ce se va întâmpla cu decretul Maiei Sandu
Potrivit inițiativei Parlamentului, avocatul Antreprenorilor va realiza apărarea drepturilor și intereselor întreprinzătorilor prin prevenirea încălcării acestora, prin monitorizarea și raportarea modului de respectare a drepturilor întreprinzătorilor la nivel național, prin perfecționarea legislației, prin colaborarea internațională în acest domeniu și prin intermediul altor mecanisme prevăzute în proiectul de lege.

Avocatul antreprenorilor va exercita o funcție de demnitate publică, fiind numit de Plenul Parlamentului și asistat de un oficiu cu statut de persoană juridică care va facilita activitatea ombudsmanului prin sprijin organizatoric, juridic, informațional și tehnic.

Candidații la funcția de avocat al antreprenorilor vor fi selectați de către o comisie specială instituită în cadrul Parlamentului, care va fi alcătuită din 2 membri ai Comisiei juridice, numiri și imunități, 2 membri ai Comisiei economie, buget și finanțe și 5 reprezentanți ai mediului de afaceri, fiind organizat în acest sens un concurs public.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova