Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În ce caz ar putea fi înlăturată din funcție Maia Sandu - expert

În țară nu a mai fost înregistrată de mult un astfel de blocaj politic, când președintele care nu deține împuterniciri largi ar fi de facto în  contradicție cu poziția majorității deputaților din Parlamentul ales de cetățeni, care reprezintă ramura supremă a puterii.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 feb – Sputnik. Curtea Constituțională urmează să examineze în ce măsură corespunde Legii Supreme decretul Maiei Sandu cu privire la numirea repetată a Nataliei Gavrilița în funcția de prim-ministru. Aceasta urmează să se întâmple pe 23 februarie.

Care sunt șansele de învestire a guvernului după decizia Curții Constituționale>>>

Dar ce se va întâmpla în cazul în care decizia de înaintare repetată a lui Gavrilița va fi recunoscută drept neconstituțională? Un răspuns la această întrebare a oferit în studioul Sputnik Moldova juristul și avocatul Pavel Midrigan.  

”În această situație, președintele are o responsabilitate și politică, și juridică. Din punct de vedere politic, pentru încălcările comise, ar trebui suspendate împuternicirile președintelui, însă pentru aceasta ar trebui să voteze două treimi dintre parlamentari. Dacă presupunem că acest lucru se va întâmpla, obligațiunile șefului statului vor fi îndeplinite de spicherul Parlamentului, adică de Zinaida Greceanîi”, a declarat Midrigan.

Expert: Ce hotărâre ar putea lua Curtea Constituțională în cazul decretului lui Sandu
Potrivit expertului, dacă se va constata că Sandu și-a depășit atribuțiile, iar majoritatea constituțională a parlamentarilor o va înlătura din funcție, următoarea etapă ar putea fi organizarea unui referendum național cu o singură chestiune în care vor fi consultați cetățenii: trebuie oare să fie demis președintele.

Specialistul a recomandat să nu fie pierdută din vedere nici responsabilitatea juridică, pe care, potrivit prevederilor Codului Penal, trebuie s-o poarte orice cetățean învestit cu putere din țara noastră. Este vorba de articolul ”Depășire atribuțiilor de serviciu”. În cazul în care va fi dovedit că Sandu a încălcat această prevedere, ea va trebui să poarte responsabilitate juridică, este de părere Midrigan.

Cine aplaudă și cine critică decizia Curții Constituționale>>>

Expertul a vorbit și despre greșelile comise de oponenții lui Sandu – reprezentanții fracțiunii socialiștilor în Parlament. Este vorba de tergiversarea adoptării unor hotărâri și indecizia politică, ceea ce a dus la o situație de impas la vârfurile puterii din Moldova. Potrivit lui Midrigan, dacă fracțiunea PSRM ar fi decis de la bun început în privința candidaturii la funcția de premier și ar fi declarat despre formarea coaliției în organul legislativ suprem, nu s-ar fi ajuns la astfel de ”patimi” în viața politică a țării.