Mai mulți experți în drept constituțional încearcă să prognozeze care ar putea să fie verdictul Curții Constituționale pe subiectul decretului Președintelui Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier. Marja discreționară a Președintelui la desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru este limitată, iar în cazul constituirii unei majorități parlamentare absolute, formalizate, Președintele este obligat să desemneze candidatul propus de această majoritate pentru funcția de premier.
Deputatul Partidului DA Vasile Năstase spune că situația politică ar putea să nu se normalizeze nici după pronunțarea hotărârii CCM, iar un blocaj constituțional ar fi iminent.
„Ce ar putea să se întâmple dacă CCM anulează decretul, iar Șeful Statului este obligat s-o desemneze pe doamna Durleșteanu și Președintele nu semnează? Pentru a evita acest blocaj, Platforma DA a propus o candidatură de alternativă, într-un eventual Guvern minoritar, chiar și cu riscuri de imagine asupra partidului. Ori am putea să avem o situație paradoxală, când vom rămâne fără un Guvern, nimeni nu va fi desemnat premier, iar CCM nu va putea constata circumstanțele de dizolvare a Parlamentului și atunci vom nimeri într-o situație și mai tristă, va fi un blocaj constituțional din care se va ieși foarte greu. Nu vom avea un Guvern, nu vom putea declanșa alegeri anticipate, iar procedura de suspendare a Președintelui nu va avea o finalitate”, a precizat Vasile Năstase.
Președintele Maia Sandu a respins candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru, susținută de o majoritate creată din 54 de deputați. Șeful statului a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, iar fracțiunea PSRM a atacat decretul prezidențial la Curtea Constituțională. Magistrații Înaltei Curți urmează să se pronunțe în regim de urgență în cazul dat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova