Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Africa de Sud returnează vaccinurile AstraZeneca după ce a suspendat administrarea lor

După ce au suspendat campania de vaccinare, autoritățile din Africa de Sud au decis să returneze producătorului un lot mare de vaccinuri AstraZeneca din cauza protecției „minime” pe care o oferă împotriva mutaţiei răspândite în țară. Campania de vaccinare se stopează.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. Africa de Sud a cerut Institutului Seric din India (SII), cel mai mare producător de vaccinuri din lume, să-și retragă lotul de vaccinuri AstraZeneca trimise anterior, relatează publicaţia indiană The Economic Times.

Încă un lot de echipament medical din Rusia a fost predat spitalelor din Găgăuzia
Acest lot de un milion de vaccinuri a fost trimis de ISS în februarie, în timp ce un alt lot de 500.000 de doze urmează să sosească în Africa de Sud, mai notează ziarul.

Anterior, ministrul Sănătății din țară sugerase că țara ar putea returna vaccinurile de la AstraZeneca.

Pentru moment, Africa de Sud optează pentru vaccinul Johnson & Johnson, dar încă nu a început campania de vaccinare, potrivit Sputnik France.

Protecție „minimă”

Africa de Sud și-a suspendat programul de vaccinare pe 7 februarie după publicarea unui studiu de la Universitatea din Witwatersrand, Johannesburg, care a dezvăluit eficacitatea „minimă” împotriva formelor ușoare ale variantei sud-africane a Covid-19.

Alarmant: Numărul cazurilor noi de COVID-19, tot mai mare
Potrivit datelor din studiile clinice de fază III, vaccinul AstraZeneca este eficient cu 76%. Laboratorul britanic a obținut o autorizație de comercializare condiționată sau de urgență pentru vaccinul său în peste 50 de țări. Cu o zi înainte, vaccinul AstraZeneca fusese aprobat de OMS de urgență, ceea ce face posibilă vaccinarea locuitorilor din țările defavorizate și privați anterior de imunizare.

Guvernul sud-african a impus un lockdown din martie până în mai 2020 și l-a reintrodus în decembrie. Țara speră să vaccineze 40 de milioane de oameni, adică două treimi din populația sa. Conform datelor din 15 februarie, creșterea zilnică a cazurilor confirmate de Covid în țară este de 5.980, în total sunt 272.302 cazuri confirmate şi peste 10.000 de decese.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova