Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu ar putea ajunge în situația în care a fost cândva Dodon – expert

Ziua de joi a demonstra clar: curba politicii moldovenești este imprevizibilă – poți să-ți dai seama unde va duce abia în ultima clipă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Ultimele evenimente de pe scena politică autohtonă au iscat o serie de întrebări în legătură cu evoluțiile ulterioare ale situației: cum va conlucra șeful statului cu un guvern și o majoritate parlamentară neloiale, formarea căreia a fost anunțată tot joi? Și nu va ajunge oare Sandu în aceeași situație ca și ex-președintele Igor Dodon, care a fost înlăturat temporar din funcție în repetate rânduri, prin decizia Curții Constituționale, și care nu a avut susținerea majorității deputaților? Răspunsuri la aceste întrebări a oferit în studioul Sputnik Moldova politologul, istoricul, doctorul în filozofie Boris Șapovalov.

”Sandu, cu siguranță, se va simți în aceeași situație ca și Igor Dodon în perioada în care acesta era președinte. Ea trebuie să înțeleagă că nimic nu cade din cer, că într-o republică parlamentară sunt posibile și alte variante, că trebuie să știi să negociezi și să cedezi”, a afirmat politologul.

Expert: Socialiștii trebuie fie să conducă Guvernul, fie să meargă la anticipate
Potrivit expertului, noul președinte ar trebui să conștientizeze că, în afară de ambițiile politice personale, există țara și oamenii care locuiesc în ea, nu doar interesele înguste de partid și dorința de a declanșa alegeri parlamentare anticipate. El a amintit că fostul șef al statului s-a aflat practic în aceeași situație ca și Sandu.

”De facto; Dodon s-a aflat timp de doi ani și jumătate la putere, dar în izolare. Cu toate acestea, el făcea ceva, promova, soluționa problemele curente ale țării. Cu ajutorul președintelui, s-a reușit formarea guvernului și înlăturarea de la putere a oligarhului Plahotniuc”, a adăugat interlocutorul.

Șapovalov i-a propus președintelui Sandu să-și demonstreze capacitățile în condițiile când nu are susținerea majorității parlamentare, dar și să le explice alegătorilor cum anume are de gând să-și realizeze promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală.

Amintim că șeful fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a anunțat joi despre formalizarea unei majorități parlamentare pentru înaintarea candidaturii Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru. Din componența acestei majorități fac parte 54 de deputați din fracțiunile PSRM, Partidul ”Șor” și Platforma ”Pentru Moldova”.

Fracțiunea Partidului socialiștilor a propus un nou candidat la funcția de premier – fostul ministru al Finanțelor și fost ambasador al Moldovei în Marea Britanie Mariana Durleșteanu. La rândul ei, Maia Sandu nu a ținut cont de voința aleșilor poporului și a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița pentru funcția de prim-ministru, chiar dacă deputații au respins joi candidatura acesteia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova