Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Nagacevschi: Președintele e obligat să desemneze candidatul propus de majoritate

Ministrul interimar al Justiției Fadei Nagacevschi susține că șeful statului nu a avut dreptul, conform Constituției, să refuze desemnarea candidatului propus de majoritatea parlamentară.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 feb - Sputnik. Fadei Nagacevschi a comentat pe Facebook decizia de joi a Maiei Sandu de a respinde candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier și de a o înainta repetat pe Natalia Gavrilița. 

„Republica Moldova este un stat parlamentar. Derapajele Președintelui RM devin tot mai frecvente și periculoase. (...) Președintele este obligat conform Constituției să desemneze candidatul propus de cel puțin 51 de deputați”, a menționat ministrul interimar al Justiției.

În context, el a reamintit că Sandu a tergiversat anterior desemnarea unui candidat la funcția de premier după consultările cu fracțiunile parlamentare din decembrie 2020, „inventînd teoria autodizolvării Parlamentului”.
Ulterior, șeful statului a refuzat „în mod aparent anticonstituțional” să desemneze candidatul înaintat de 54 de deputați.

Reacția PSRM la decizia Maiei Sandu de a o înainta din nou pe Gavrilița

„Toate aceste derapaje (...) trezesc suspiciuni cu privire la existența unei acțiuni concertate de destabilizare cu scopul acaparării puterii absolute, contrar normei constituționale și a regulilor statului de drept. Sper, actorii politici să revină la norma constituțională și să renunțe la promovarea unor precedente cu consecințe imprevizibile pentru democrație doar din interese de partid sau alte interese înguste”, a menționat Nagacevschi.

În cele din urmă, oficialul a menționat că Parlamentul nu poate fi dizolvat pentru „abuzul constituțional al președintelui”.

Amintim că joi seară, după consultările cu fracțiunile, Maia Sandu a decis s-o desemneze repetat pe Natalia Gavrilița pentru funcția de premier. Înainte de asta, la ședința de plen, candidatura ei a fost respinsă unanim și a fost dur criticată de mai multe fracțiuni pentru felul în care și-a prezentat programul de guvernare.

Președintele a recurs la această procedură chiar dacă majoritatea parlamentară constituită în aceeași zi de PSRM și platforma „Pentru Moldova” a înaintat propriul candidat la funcția de premier - Mariana Durleșteanu. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova