CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. Parlamentul a aprobat vineri, 12 februarie, în prima lectură, un proiect de lege care prevede ca deputații să depună un jurământ la început de mandat.
Proiectul de lege, aprobat cu voturile „pentru” ale socialiștilor în primul rând, presupune completarea Legii despre statutul deputatului. Spre deosebire de șeful statului, miniștri, alte persoane ce dețin funcții de demnitate publică, deputații nu depun niciun jurământ la intrarea în exercițiul funcției.
Dezbaterile la acest proiect de lege au durat mai mult de o oră. În special, parlamentarii cunoscuți pentru viziunile lor unioniste au criticat proiectul, printre care deputații Maria Ciobanu, Iurie Reniță, Lilian Carp și alții.
Textul jurământului prevăzut este cel din art. 79 (2) al Constituției, pe care-l rostesc la învestire șeful statului și miniștrii: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.
Inițiativa îi aparține lui Igor Dodon, liderul socialiștilor, el avansând-o Parlamentului pe când era șef al statului. Proiectul, înregistrat în Parlament pe 11 decembrie 2020, a fost prezentat de deputatul socialist Vasile Bolea, din partea Comisiei juridice, pentru numiri și imunități.
Potrivit deputatului PSRM, parlamentarii ar urma să rostească jurământul „în fața poporului”.
În cadrul dezbaterilor, deputații au discutat și despre faptul dacă depunerea acestui jurământ este sau nu este în contradicție cu jurămintele depuse de deputați la obținerea cetățeniei altor state.
Vasile Bolea a spus că jurământul ar urma să fie depus abia de către cei care vor deveni deputați în urma viitoarelor alegeri parlamentare, după ce mandatele le vor fi validate de Curtea Constituțională. Viitorii 101 deputați ar urma să depună jurământul la prima ședință a Parlamentului nou-ales.
Parlamentarii au întrebat cum vor fi sancționați parlamentarii care nu vor respecta jurământul. Vasile Bolea a spus că mecanismul de sancționare urmează a fi elaborat până la examinarea în lectura a doua a proiectului. El a adăugat însă că diverse sancțiuni sunt prevăzute de Constituție, Codul penal, Codul de procedură civilă și alte legi.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova