Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ziua 112: Ce trebuie să știe cetățenii despre acest Serviciu

Pe 11 februarie este marcată Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112, o zi în care le putem mulțumi celor ce stau la straja cetățenilor și contribuie la salvarea vieților omenești.
Sputnik
Ziua 112: Ce trebuie să știe cetățenii despre acest Serviciu

Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112 este dedicată creşterii gradului de conştientizare la nivel comunitar a importanţei numărului unic de urgență destinat cetăţenilor.

Nici nu v-ați imaginat: Iată ce se întâmplă într-o zi din viața unui operator 112

În Moldova, numărul unic de urgență fost lansat în luna martie 2018, în regim de testare, iar din luna iulie a devenit operațional. În cadrul Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 activează 82 de operatori, care reacționează rapid pentru siguranța și protecția cetățenilor Republicii Moldova.

"Operatorii 112 sunt cei care preiau în fiecare an milioane de apeluri de la cei care le solicită ajutorul și fac legătura cu dispecerii din agențiile de intervenție. Dispecerii sunt pompierii, paramedicii SMURD, polițiștii, angajații Serviciului de Ambulanță, polițiștii, care gestionează operativ cazurile de urgență. Este o muncă responsabilă, solicitantă și uneori foarte stresantă. Operatorii însă sunt adevărați profesioniști și știu să acorde asistența necesară, indiferent de situație", a declarat pentru Sputnik specialistul în relații publice al Serviciului 112, Ana Carpovici.

Potrivit unei statistici realizate de Serviciul 112, în anul 2020 în Republica Moldova la 112 au fost recepționate și procesate 2 592 509 de apeluri. Una dintre marile reușite reprezintă indicatorul privind timpul de răspuns. Conform datelor statistice, la numărul unic de urgență 112 sunt recepționate în primele 5 secunde 72% din totalul apelurilor.

Râzi în hohote, dar te apucă și plânsul: Apeluri deocheate la 112 – Audio

"Anul 2020 a fost plin de provocări. Suntem bucuroși că am putut face față tuturor cerințelor și continuăm să muncim cu aceeași dorință pentru cetățenii noștri", a subliniat Carpovici.

De menționat este că Republica Moldova a fost premiată cu diplomă pentru implementarea tehnologiei pentru o localizare mobilă avansată (Advanced Mobile Location - AML), fiind inclusă în top 10 țări care au sisteme avansate de localizare a terminalului mobil.

Numărul european de urgență 112 a fost creat în anul 1991, iar din anul 2009 este singurul număr valabil în toate țările Uniunii Europene, care poate fi folosit de pe orice telefon fix sau mobil pentru a beneficia, gratuit, de serviciile de urgență (ambulanță, poliție și pompieri).

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova