Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum rezistă striptease-ul din Moldova pe timp de pandemie

De 128 de ani pe întreg mapamondul, pe 9 februarie este marcată ziua striptease-ului. Cei care-l practică numesc striptease-ul și distracție, și artă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. În anul 1893, pe 9 februarie, în renumitul cabaret parizian, Moulin Rouge, una din dansatoare, pe nume Mona, și-a aruncat de pe ea toate hainele în timp ce dansa în fața publicului. De atunci, această dată este considerată ziua de naștere a striptease-ului, chiar dacă gestul femeii a provocat și proteste în capitala franceză, iar ea, dansatoarea a fost arestată și amendată. În Republica Moldova, striptease-ul a ajuns mai târziu, pe la sfârșitul anilor 90.

Sergiu Zestrea, fost coregraf, actor, regizor, a practicat și el această formă de distracție - striptease-ul, pe care o numește artă.

„Striptease-ul este și distracție, și artă. Pentru cineva este o meserie”, spune Zestrea într-un interviu pentru Sputnik Moldova.

Vorbind despre experiența lui în acest domeniu, el ne-a povestit că de la bun început a fost un fel de distracție, dorința de a face ceva nou, neobișnuit. Pe atunci striptease-ul era în vogă și chiar începuse să devină parte din viața unei categorii de oameni. Începuse să apară tot mai multe cluburi de noapte, iar striptease-ul nu lipsea din programul lor. Zestrea mai spune că fascinați de acest gen de dans erau și tinerii, dar și cei după 50 de ani.  

„Lumea își dorea diversitate. Show. Ceva nou, diferit de ceea ce trăia zi de zi. Veneau în număr mare în cluburi. Pentru mine ceea ce făceam era întâi de toate distracție. Îmi plăcea să uimesc, să înveselesc lumea. Să mă cunoască și să arate cu degetul spre mine. Sigur că pe atunci era ceva scandalos, de asta și ne iubea publicul care frecventa cluburile”, a mai spus Sergiu Zestrea.

Dansatorul spune că odată cu trecerea timpului, striptease-ul a rămas același tip de dans delicat pentru o parte din societate, chiar dacă se păstrează decența și nu se ajunge la nuditate în timpul spectacolului. Artistul spune că erau timpuri când femeile se îndrăgosteau de unii dansatori.

„Dacă e să vorbesc de trupa cu care evoluam prin 2000, am avut și noi fani. Dar din ăia care treceau în alte extreme. Ne urmăreau, pe afișele evenimentelor apăreau mesaje”, își amintește Zestrea.

După 2012-2013, în cluburile de noapte striptease-ul începuse să nu mai fie solicitat atât de des în cluburile de noapte. Sergiu Zestrea spune că acest lucru poate fi cauzat din cauza plecării moldovenilor peste hotare, dar și situația financiară precară a celor rămași acasă. Până la pandemie, în Chișinău activau nu mai mult de patru cluburi de noapte cu striptease show. Iar din 2020, toate cluburile au fost închise din cauza pandemiei.

Cum arată Ala Pugaciova fără machiaj - Foto
În ultimii ani, striptease-ul a trecut în sfera privată. Mai pe înțelese, acești dansatori sunt invitați doar la petrecerile private, mai puțin în cluburi. Pentru a face striptease, bărbații trebuie să aibă o formă fizică perfectă. De aceea cea mai mare parte a celor care îl practică sunt sportivi. Pe lângă această ocupație, cei implicați în striptease au locuri de muncă, ocupații diverse sau chiar afaceri.

Oameni obișnuiți cu diferite profesii, iar la solicitare pot da curs invitațiilor la diverse evenimente. Cei care doresc să-și condimenteze evenimentul cu un astfel de program, care durează nu mai mult de 10 minute, vor trebui să achite aproximativ de 1500 de lei.

Există numeroase teorii referitoare la originea acestui dans. Unele voci susțin că scriitorul irlandez Oscar Wilde a inventat striptease-ul în piesa "Salome", pe care a publicat-o în 1893. În opera sa, autorul menționează o tânără care se dezbracă în fața unui rege pentru a-l impresiona. Cele mai multe însă vorbesc de povestea dansatoarei de la Moulin Rouge.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova