Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vor fi oare lipsiți moldovenii de dreptul de a intra liber în țările UE – expert

În multe state ale UE au fost impuse restricții dure de intrare pe teritoriul țării a cetățenilor altor state, acest lucru fiind legat de riscul sporit de ”import” al coronavirusului. Expertul a analizat cum se vor reflecta aceste măsuri asupra cetățenilor moldoveni.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 feb – Sputnik. Așa s-a întâmplat că, pe parcursul ultimilor decenii, cetățenii țării noastre sunt nevoiți să trăiască practic în două țări: în afară de Moldova natală, trebuie să muncească în una din țările Uniunii Europene pentru ca din câștigul obținut să-și poată asigura cu cele necesare membrii familiei rămași acasă.

Restricționarea liberei circulații: UE își coordonează măsurile

În martie 2020, când în legătură cu pandemia de coronavirus granițele UE au început să se închidă una după alta ca într-un efect de domino, mulți dintre concetățenii noștri s-au confruntat cu o problemă majoră: cei care se aflau temporar în Moldova nu puteau să se întoarcă la muncă, iar oamenii rămași în Europa nu puteau nicidecum să se revină acasă.

Și iată că, potrivit informației publicate într-un comunicat de presă al Consiliului UE, criteriile condiționate de criza pandemică se vor înăspri. Noile recomandări care se referă la restricționarea călătoriilor în spațiul Schengen au fost confirmate săptămâna trecută de Consiliul European.

Cum se va reflecta acest lucru asupra posibilității cetățenilor moldoveni de a călători în țările UE? Răspunsul la această întrebare l-a oferit în studioul Sputnik Moldova politologul Victor Juc.

”Consider că restricțiile impuse au un caracter temporar și sunt legate de necesitatea de a controla pandemia de coronavirus. Trebuie menționat faptul că, potrivit unui acord al UE din 7 februarie 1992, statele naționale ale UE sunt responsabile de situația în sfera ocrotirii sănătății”, a menționat interlocutorul.

Potrivit expertului, evident că astfel de restricții nu se încadrează în niciuna din cele patru libertăți ale cetățenilor UE privind libera circulație în interiorul acestei comunități supranaționale, însă, pe de altă parte, chestiunea siguranței naționale prevalează temporar asupra unor drepturi. De vină pentru toate este pandemia.

”Sunt absolut sigur că nu există niciun fel de premise pentru anularea Acordului privind liberalizarea regimului de vize între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Cetățenii moldoveni nu încalcă regulile de aflare pe teritoriul spațiului Schengen”, a adăugat politologul.

Juc a îndemnat să nu se caute niciun fel de subtext în restricțiile de circulație impuse de nevoie în  interiorul spațiului Schengen, pentru că acestea se referă atât la cetățenii din țările UE, cât și la cei din țările care beneficiază de regim fără viză cu această comunitate supranațională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova