Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum ANI, la îndemnul lui Sandu, consolidează electoratul lui Dodon

Chiar îmi este greu să înțeleg gestul Autorității Naționale de Integritate care a anunțat luni că a efectuat un control pentru nerespectarea regimului juridic al incompatibilității pe numele unui fost președinte. Mai târziu am înțeles că cel vizat este Igor Dodon.
Sputnik

Prima nedumerire este de ce autoritatea anticorupție a făcut public anunțul că a pornit un control pentru nerespectarea regimului juridic al incompatibilității, dar nu a așteptat rezultatele respectivului control să vadă dacă Dodon a încălcat sau nu legea, după care, în cazul în care răspunsul este afirmativ, să vină cu informații în presă?

Întrevederea Sandu-Zelenski: De la "șezătoarea prezidențială" la "Podul lui Manilov"
Răspunsul la această întrebare poate fi doar următorul: pentru că să arunce o umbră de suspiciune asupra integrității lui, să-i șifoneze imaginea, să încearcă să-l compromită în fața electoratului pe liderul socialiștilor.

A doua chestiune ce îmi provoacă nedumerirea este: ANI nu a fost în stare să-i găsească alt cusur lui Dodon decât faptul că în perioada în car era președintele țării a deținut și funcția de președinte al Asociației Obștești Federația de Șah a Moldovei, pentru care nici măcar nu era remunerat? Deci, acesta este singurul lucru care i se poate imputa lui Dodon?

Dodon, cel mai integru dintre președinți

Dacă este așa (dar se pare că așa este, altfel ANI s-ar fi aninat de ceva mai consistent, nu de o pârlită de incompatibilitate), atunci, dragii mei, trebuie să vă spun că Igor Dodon este cel mai integru șef de stat pe care l-a avut vreodată Republica Moldova sau, ca să-l parafrazez pe Marin Preda, Dodon este cel mai integru dintre președinți, iar autoritatea națională de integritate îi caută nod în papură.

ANI: Igor Dodon, investigat pentru incompatibilitate
Chiar sunt curios: nu mai este nimic de investigat și documentat în țara asta, niciun act de corupție decât faptul că Igor Dodon ar fi deținut în aceeași perioadă și funcția de șef de stat și pe cea de președinte al Federației de Șah a Moldovei?

Vorbind în limbajul politico-juridic care este în vogă astăzi la Chișinău, ceea ce face ANI se numește persecuție politică. Și nu așa oarecum, ci persecuție politică efectuată la indicația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. De ce? Pentru că ANI a inventat această suspiciune de nerespectare a regimului juridic al incompatibilității după ce Maia Sandu a fost în vizită la această instituție și s-a interesat de stadiul la care se află controalele inițiate în privința demnitarilor înalți și din ce motiv acestea durează atât de mult. Tot atunci ea le-a cerut "să-și îndeplinească cu adevărat misiunea în fața cetățenilor – prevenirea corupției și asigurarea integrității în rândul demnitarilor și funcționarilor publici".

Acum marea suspiciune care cade asupra inspectorii ANI este că aceștia, în loc să-și îndeplinească misiunea în fața cetățenilor, au înțeles să-și îndeplinească misiunea în fața Maiei Sandu și au purces la persecutarea oponentului politic numărul unu la ei.

Dacă este așa, atunci trebuie să vă spunem că efectul acestor acțiuni va fi invers: el va consolida electoratul lui Dodon și al socialiștilor, pentru că iată liderul lor este cercetat pentru un fapt de nimic în timp ce țara e plină de hoți și de corupți. E logic, nu?

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova