Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Clar de pe acum: Produsele alimentare se vor scumpi în 2021 – prognoza BNM despre inflație

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a prezentat într-un briefing primul raport asupra inflației din 2021. El a anunțat prognoza BNM pentru anul curent și cel viitor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 feb - Sputnik. Rata anuală a inflației va fi de 1,8% în anul 2021 și de 4,4% în anul 2022. Astfel, inflația va crește către ținta de aproximativ 5,5%, considerată optimă pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova.

Producția agricolă a Moldovei a scăzut, dar prețurile n-au crescut – iată secretul

Prognozele au fost anunțate vineri, 5 februarie, la un briefing, de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, care a prezentat primul raport BNM din 2021 asupra inflației.

Inflația este acum la un nivel fără precedent de redus în Republica Moldova - a constituit doar 0,39% la sfârșitul anului 2020. 

„Rata inflației anuale a înregistrat un trend descendent din luna mai 2020 – de la 2,32%  la 0,39%. Coborârea este un fenomen temporar, cauzat de COVID-19”, a spus guvernatorul BNM la briefing.

Inflația a scăzut pe parcursul anului 2020 în principal din cauza reducerii prețurilor la produsele alimentare, urmată de scăderea prețurilor reglementate de stat și scăderea prețurilor la combustibil.

Produsele alimentare s-au ieftinit din cauza cererii interne reduse, ca urmare a restricțiilor impuse din cauza pandemiei COVID-19, a menționat guvernatorul BNM. Precizăm că e vorba în primul rând de restricțiile ce vizează organizarea evenimentelor cu participarea unui număr mare de persoane în restaurante și cafenele. 

Cât costă acum euro și dolarul: Cursul valutar BNM pentru 5-7 februarie

Un alt motiv al ieftinirii produselor alimentare a fost scăderea monedelor naționale în țările din regiune din care importăm, potrivit lui Octavian Armașu.

Pentru anul 2021 BNM prognozează o creștere cu 14,3% a cotațiilor la produsele alimentare. Respectiv, va crește și inflația, a menționat guvernatorul BNM.

Totodată, creșterea inflației în 2021 se va datora importului de inflație și creșterii accizelor. Rata inflației va începe să sporească din trimestrul trei al anului 2021, potrivit prognozei BNM. Va exista și o tendință de scumpire a combustibililor, pentru ca ulterior, în 2022, prețurile la aceste resurse să se stabilizeze.

Prezentând prognozele, guvernatorul BNM a menționat că restricțiile impuse din cauza COVID-19 implică „un șir de incertitudini” cu privire la evoluția economiei. 

Mai menționăm că, în anul 2020, rezervele valutare ale BNM au crescut constant, înregistrând record după record. 

Câți euro și dolari au vândut moldovenii la sfârșitul anului 2020

La 31 decembrie 2020, activele oficiale de rezervă ale BNM se cifrau la 3 miliarde 783 de milioane 540 de mii de dolari americani (3 783,54 mil. dolari SUA), în creștere cu aproape 104 milioane de dolari în comparație cu 30 noiembrie 2020.

În luna decembrie 2020, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 105,6%, potrivit datelor publicate de BNM. 

Totalul net de 250,7 milioane USD al ofertei persoanelor fizice din decembrie 2020 a inclus 201,1 milioane de euro și 5 milioane de dolari, ponderea altor valute fiind mai redusă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova