"Drumurile Rusiei le ucid": Americanii sunt dezamăgiți de tancurile lor

Pentagonul trage un semnal de alarmă: celebrele tancuri Abrams, principala forță de atac a armatei americane, nu sunt pregătite pentru un conflict armat cu Rusia.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 feb – Sputnik. S-a dovedit că ultima modificare a tancului Abrams nu este potrivită pentru operațiunile militare în Europa de Est. Ce problemă are acest vehicul – în materialul Sputnik.

Prea grele

M1 Abrams se află în serviciul Armatei SUA de peste 40 de ani. Din 1980, au fost produse peste zece mii de tancuri, iar aproximativ șase mii sunt încă în funcțiune. Tancurile "Abrams" au luptat în Irak, Afganistan, Yemen și și-au demonstrat eficacitatea în luptă – blindajul a fost suficient pentru a rezista focului mijloacelor anti-tanc ale inamicului, iar puterea armei a fost suficientă pentru a distruge cu încredere orice țintă.

De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria

Tancurile "Abrams" au fost modernizate de mai multe ori. Blindajul a fost întărit treptat, au fost introduse noi soluții și echipamentul de la bord a fost îmbunătățit. Cu toate acestea, tancul devenea vizibil mai greoi. Greutatea ultimei modificări M1A2 SEP V3, care este livrată armatei începând cu vara trecută, se apropie de 68 de tone, ceea ce este comparabil cu tancul greu german "Tiger-II" din cel de-al Doilea Război Mondial. Potrivit experților Pentagonului, acest lucru face exploatarea lui mai dificilă.

"Programul de modernizare a tancurilor Abrams M1A2 SEP V3 este discutabil", se spune într-un raport recent al Departamentului american de testare operațională și evaluare (Operational test and evaluation). "Creșterea semnificativă a greutății vehiculului reduce mobilitatea lui. Tancurile M1A2 SEP V3 nu rezistă podurilor tactice, nu pot fi transportate de vehiculele militare de reparație și evacuare și nici de vehiculele de transport grele ale armatei".

Problema gabaritelor

Toate acestea, potrivit analiștilor americani, limitează capacitățile tancurilor "Abrams" în Europa, în special pe flancul estic. Experții subliniază că podurile și drumurile locale nu sunt proiectate pentru astfel de vehicule grele. În cazul unui război pe scară largă cu Rusia, grupurile de luptă ale brigăzilor de tancuri vor trebui să parcurgă rapid spații vaste. Și anume logistica vehiculelor blindate poate deveni principalul obstacol pentru strategii Pentagonului.

Tancurile "Abrams" au acum o greutate inferioară doar față de tancul german Leopard 2A7 (68,5 tone). Astfel, este puțin probabil ca cele mai puternice două state ale Alianței Atlanticului de Nord din punct de vedere militar să poată desfășura acțiuni ofensive active în cazul unui război cu Rusia.

Ziar american: Tancul rusesc T-14 Armata, „potențial cel mai periculos tanc din lume”
Planurile de consolidare a infrastructurii de transport în țările est-europene ale NATO au fost anunțate încă în 2017. Secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, a declarat că cerințele pentru drumuri și poduri trebuie revizuite.

Anterior, mass-media occidentală a raportat despre problemele apărute în urma desfășurării forțelor suplimentare. Deci, în timpul transferului vehiculelor blindate grele americane în Polonia, unele vehicule de luptă pur și simplu nu se încadrau în gări datorită gabaritelor. În orașul polonez Kowalewo Pomorskie, în apropiere spre platformă, mai multe tancuri au fost aproape distruse, după ce au fost prinse în suporturile structurii din beton armat.

În plus, ar putea exista dificultăți în timpul transferului tancurilor "Abrams" din Statele Unite. Cel mai capabil avion american de transport militar, C-5, poate lua la bord doar un singur tanc modernizat. Notăm că cerințele pentru greutatea vehiculelelor rusești sunt mult mai mari: cel mai nou T-90M cântărește doar 48 de tone, iar promițătorul T-14 "Armata" – în jur de 55 de tone.

A treia modificare

M1A2 SEP V3 a devenit mai greu datorită mai multor îmbunătățiri și corectări. Sistemul auxiliar de propulsie este acum acoperit de blindaje și se află în pupă – acest lucru a fost făcut pentru a crește protecția vehiculului împotriva focului mitralierelor de calibru mare la distanță scurtă, precum și a tunurilor automate de calibru mic.

"Un bun pas simbolic": Rusia și SUA au convenit totuși să extindă Tratatul New START

Modificările tancului M1A2 SEP V3 au apărut după războiul din Irak. Ostilitățile au arătat că vehiculele blindate în zonele urbane sunt extrem de vulnerabile la bombardamentele de la etajele superioare ale clădirilor. Sunt foarte periculoase dispozitivele explozive improvizate instalate pe marginea drumului.

Prin urmare, a fost crescută semnificativ grosimea blindajului frontal, iar rezistența vehiculului la explozia minelor a fost îmbunătățită. Complexul israelian de protecție activă Trophy este capabil să doboare orice muniție subsonică care se apropie de vehicul. Dar greutatea tancului a crescut considerabil.

Versiunile anterioare nu erau dotate cu muniții HESH. Se considera că acestea vor fi înlocuite de obuzele cu patroane sau multi-țintă, dar practica nu a confirmat acest lucru. Ca rezultat, V3 a primit o nouă muniție M1147, echipată cu un detonabil programabil și folosită ca șrapnel, cu un proiectil perforant sau exploziv.

Experiența istorică

În decembrie, Ministerul Apărării al SUA a anunțat un contract de 4,62 miliarde de dolari cu concernul General Dynamics Land Systems pentru modernizarea tancurilor Abrams până la nivelul M1A2 SEP V3. Lucrările trebuie să fie finalizate până în 2028. Aparent, generalii nu sunt stânjeniți de avertismentele analiștilor de la Washington. Sau intenționează să rezolve problema excesului de greutate prin crearea unor vehicule speciale.

Pentagonul a făcut declarații despre posibilitatea unui război cu Rusia

După cum se știe, drumurile rusești au încurcat nu o singură dată invadatorilor străini. În toamna anului 1941, noroiul și particularitățile infrastructurii rutiere sovietice au încetinit serios mișcarea tancurilor forțelor Wehrmacht către Moscova. Ulterior, comandanții lui Hitler au atribuit înfrângerile drumurilor impracticabile.

"Dimineața mergeam destul de repede, apoi începea din nou chinul rutier", își amintea chirurgul militar german Hans Killian în cartea sa "În umbra victoriilor". "Drumurile erau complet blocate și pline de noroi, încă și artileria a bombardat ruta ofensivă. Pâlniile obuzelor explodate, a căror adâncime nu era cunoscută nimănui, erau umplute până la refuz cu noroi murdar. Trebuia să mergi încet și să fii mereu în alertă pentru a nu zbura într-una".

Comandanții Pentagonului ar trebui să-și amintească despre experiența nereușită a războaielor agresive a cuceritorilor anteriori. Deși Uniunea Sovietică nu mai există, Rusia este în continuare cea mai mare țară din lume cu un climat imprevizibil.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova