Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova nu vor mai circula trenurile - iată care

Circulația trenurilor locale și suburbane de pasageri va fi suspendată din 12 februarie. Anunțul a fost făcut la sedința Comisiei parlamentare Economie, Bugete și Finanțe.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 feb - Sputnik. Reprezentanții CFM au declarat în cadrul ședinței Comisiei parlamentare Economie, Bugete și Finanțe că instituția mereu a suportat pierderi la transportarea pasagerilor, însă în 2020 acestea au fost mai mari din cauza pandemiei de COVID-19. Acum s-a decis să fie suspendată circulația trenurilor locale și suburbane pentru a scuti întreprinderea de cheltuieli suplimentare. 

Încă o cursă de tren, sistată: Vezi despre ce este vorba
”În ultimii ani, din transportarea pasagerilor pe teritoriul Republicii Moldova CFM a avut lunar pierderi de la 9 până la 12 milioane de lei. Asta a fost în toți anii. În 2020 - 114 milioane de lei pierdere. Cifrele sunt reale. Când volumul transportării mărfurilor era mai mare, pierderile erau acoperite, însă transportul de pasageri tot timpul a fost în pierdere. Mereu se vindeau vagoane. În 2017 au fost casate 1700 de vagoane și banii îndreptați spre achitarea salariilor. În 2018 s-au vândut 500-600 de vagoane”, a precizat reprezentantul CFM, care a participat la ședința comisiei parlamentare.

Deputații s-au arătat uimiți de decizia CFM de a suspenda circulația trenurilor locale și suburbane de pasageri, menționând că cetățenii nu vor putea circula până la locurile de muncă. 

”Ulterior, oamenii vor spune că noi suntem vinovați că a fost suspendată circulația trenurilor locale și suburbane. Este o chestie foarte serioasă”, a declarat deputatul Stela Macari. 

În replică, reprezentanții CFM au spus că un număr mic de călători se deplasează cu trenul și nu vor fi afectați, pentru că au posibilitate să circule cu alt mijloc de transport. 

Ioniță: Trebuie să urmărim trei pași pentru ca CFM să devină o instituție profitabilă
”70% din pasagerii care merg cu trenurile locale sunt lucrătorii CFM, ”îi cătăim” gratis, căci sunt lucrătorii noștri. Ca să nu avem cheltuieli”, a precizat reprezentantul CFM, care a participat la ședința parlamentară.

La finele anului 2020, datoria creditoare a Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată a Moldovei” constituia 459,4 milioane de lei, iar restanțele salariale erau de 35,5 milioane de lei. Situația financiară precară a CFM a fost generată de gestionarea ineficientă de anterior, dar și de scăderea accentuată a volumului traficului de mărfuri și de pasageri din cauza pandemiei COVID-19.

În data de 28 ianuarie, subiectul a fost discutat la ședința Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe. Atunci a fost avizat proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la CFM și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020. Propunerea a fost lansată de un grup de deputați ai fracțiunii parlamentare PSRM. Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată a Moldovei” are aproximativ 6800 de angajați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova