Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vor fi construite clădiri lângă Circul din Chișinău? Cum a comentat primarul

Primarul Ion Ceban nu este de acord cu construcția unor noi clădiri în preajma Circului. El a precizat că respectiva decizie a fost luată de o autoritate centrală, nu de Primărie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 feb – Sputnik. Primarul Ion Ceban a subliniat luni, 1 februarie, pe Facebook, că Primăria Chișinău „nu are nici o treabă” cu decizia de a construi câteva clădiri cu multe etaje în preajma Circului, luată pe 29 ianuarie de Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Cadre didactice din Chișinău nu și-au primit salariul: A fost pornită o anchetă

Edilul capitalei a subliniat că este împotriva respectivei decizii.

„Poziţia mea este neschimbată cu privire la construcția unui complex în preajma Circului. Am rămas dezamăgit de decizia luată vineri de membrii Consiliul Național al Monumentelor Istorice, care au votat pentru construcția unui complex de clădiri în zona Circului. Reiterez, Primăria Chişinău nu are nici o treabă cu acest Consiliu și cu această decizie”.

În context, Ion Ceban a menționat că pe 30 ianuarie a cerut încetarea raportului de serviciu cu Iurie Povar, care recent a fost angajat în Cabinetul primarului general în calitate de consilier în domeniul arhitecturii și urbanism.

„Nu vreau să existe conflicte de interese sau interpretări eronate la acest capitol. Eu sunt pentru dezvoltarea orașului, a noilor zone, dar sunt contra ilegalităților. Rămân pe aceeași poziție. Noi vom moderniza orașul și aici mă refer la continuarea bd. Mircea cel Bătrân, a str. Mesager şi a zonei industriale aferente albiei râului Bâc în perimetrul podurilor M. Viteazu – Ismail. Avem posibilitatea să dezvoltăm orașul, mai ales în zonele care au fost lăsate să degradeze în ultimii ani”, a scris Ion Ceban. 

Primarul Chișinăului a spus că-și dorește modernizarea orașului, dar nu va admite construcțiile abuzive în curțille blocurilor de locuit și în spațiile verzi.  

În Chișinău este menținut Codul Roșu de COVID: Situația epidemică actuală

„Nu voi admite să se construiască abuziv în curţile blocurilor de locuit sau în spaţiile verzi ale oraşului. Vom lansa în scurt timp o invitaţie pentru discuţii mai largi cu Comunitatea Arhitecţilor şi Urbaniştilor despre dezvoltarea centrului istoric al oraşului, pentru conservarea patrimoniului naţional. Intervenţiile în această zonă trebuie să fie foarte calculate şi corecte”. 

Decizia de a construi câteva blocuri de locuit, 14 și 17 etaje, și un centru comercial cu 21 de etaje în spațiul dintre sediul Circului și Biserica „Constantin și Elena”, din apropiere, a fost aprobată, pe 29 ianuarie, în prima ședință în componență nouă a Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Consiliului Național al Monumentelor Istorice, subordonat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), este autoritatea care aprobă proiectele de construcție în zona istorică a Chișinăului și în zonele protejate. Componența consiliului a fost modificată către mijlocul lunii ianuarie, înainte de termen, printr-o decizie a ministrului interimar Liliana Pogolșa, a aflat presa.

Vicepreședintele consiliului menționat, Ion Ștefăniță, a confirmat pentru presă că a fost aprobată decizia referitoare la construcția unor edificii în preajma Circului, dar n-a dorit să ofere detalii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova