Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șapovalov: De ce pentru Moldova e mai profitabil să coopereze cu Rusia

Directorul adjunct al Institutului de Istorie și Politică al Universității Pedagogice de Stat din Moscova Vladimir Șapovalov a adus argumentele în favoarea cooperării dintre republica noastră și Federația Rusă.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 feb - Sputnik. În sensul geopolitic, Moldova s-a confruntat întotdeauna cu o alegere - cu care dintre polii de influență să dezvolte relațiile: cu Estul sau cu Occidentul. Mai degrabă, această alegere a fost pusă în fața cetățenilor țării de politicienii interni care, înlocuindu-se reciproc, au folosit în mod constant acest subiect ca factor în divizarea societății.

Ce a provocat această delimitare în țara noastră? Politologul rus Vladimir Șapovalov a răspuns la această întrebare în studioul Radio Sputnik Moldova.

„În Moldova, observăm fenomenul diviziunii „ucrainene” a societății, atunci când oamenii sunt împărțiți nu după criterii ideologice, ci după criterii geopolitice. Deși ideologia este prezentă și în diviziunea societății moldovenești, din moment ce susținătorii Partidului Socialiștilor și ai președintelui Sandu sunt foarte diferiți în punctele lor de vedere", a spus interlocutorul.

Potrivit expertului, divizarea geopolitică în societatea moldovenească este un factor care împiedică în mod semnificativ dezvoltarea republicii. În acest caz, interesele întregului popor și ale statului au devenit ostatici ai unei lupte politice interne interminabile între reprezentanții elitelor.

Consiliul Suprem de Securitate - nu seamănă a consiliu și inspiră insecuritate

"Cred că este în interesul poporului Moldovei o strânsă cooperare cu Rusia în domeniile economic, cultural, umanitar și politic. Cred că mai devreme sau mai târziu poporul Moldovei va face această alegere, deoarece din punct de vedere cultural, istoric și economic Moldova este foarte strâns legată de Rusia", a adăugat Șapovalov.

Politologul este convins: garanția subiectivității Moldovei ca stat constă în parteneriat și relații strategice cu Rusia. Ca argument, expertul a numit vectorul pro-occidental un factor în pierderea identității naționale a Moldovei.

"Președintele Moldovei este cetățean al României, o parte semnificativă a elitelor politice sunt pro-române. Mulți dintre ei nu consideră Moldova ca o entitate politică de stat", a conchis Shapovalov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova