CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Ceremonia se desfășoară la Monumentul de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Chișinău. La eveniment participă și președintele țării, care a ținut un discurs în fața celor prezenți.
„Astăzi comemorăm oamenii pe care i-am pierdut cu toții. Omenirea întreagă a pierdut oameni de știință, de cultură, inventatori, antreprenori și datoria noastră a tuturor este să transmitem această amintire tragică generațiilor următoare și să nu permitem ca aceste lucruri să se repete. Pentru asta trebuie să condamnăm discursul de ură, discriminarea și orice formă de violență. Trebuie să construim o societate democratică, în care nu este loc pentru. Astăzi sunt alături de comunitatea evreiască și de comunitatea romilor”, a declarat Maia Sandu.
Și președintele Parlamentului a venit la Monumentul de Comemorare a Victimelor Holocaustului din Chișinău.
„De câțiva ani, pe 27 ianuarie ne dăm întâlnire aici pentru a comemora jertfele Holocaustului. Puțini au putut supraviețui în urma calvarului mașinăriei naziste. A fost una dintre cele mai negre pagini ale istoriei europene. Din păcate, nici astăzi nu sunt conștientizate pe deplin ororile Holocaustului. Vedem manifestări ale antisemitismului. Acest lucru ne îngrijorează. Trebuie să curmăm orice încercare de a îndreptăți nazismul”, a remarcat șeful Legislativului.
La ceremonie a fost prezent și primarul Chișinăului, Ion Ceban, care a făcut declarații în memoria victimelor celui mai crunt genocid din istoria omenirii.
„Este atât de regretabil că milioane de oameni au avut de suferit din cauza unor ideologii, abordări care nu ar trebui să fie admise de toți noi. (...) Trebuie să facem tot posibil ca astfel de lucruri să nu fie interpretate, preluate și nu dă Doamne să fie puse în aplicare. Nimeni absolut nu poate face așa cu viața unui om și mai ales cu viața a milioane de oameni”, a declarat Ion Ceban.
Pe teritoriul actualei Moldove au murit nu mai puțin de 200 de mii de evrei în timpul Holocaustului, dar dacă luăm în calcul și evreii expulzați de dincolo de Prut, din Bucovina și cei care locuiau între Nistru și Bug, dimensiunea dezastrului devine amețitoare.
„În Chișinău, unde locuiau 50 de mii de evrei, au supraviețuit holocaustului trei familii și încă un om. România a recunoscut că soldații ei au distrus 280 de mii de evrei pe teritoriile Basarabiei, Transnistriei, Bucovinei și României. Dar aici au acționat și trupele SS, și voluntari. Cifra reală ar putea ajunge la 350 de mii de oameni. (...) Statistica reprezintă cifre. Moartea a milioane de oameni este doar cifre, iar moartea fiecărui copil este o mare tragedie. Și moartea fiecărui om este o mare tragedie”, a declarat pentru Sputnik Moldova istoricul și directorul executiv al Institutului Iudaic din Republica Moldova Evgheni Brik.
În Republica Moldova mai sunt în viață aproximativ 40 de supraviețuitori ai Holocaustului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova