CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Decizia dată de Curtea Constituțională în chestiunea privind funcționarea limbilor nu corespunde Constituției Republicii Moldova, este discutată intens în Rusia, inclusiv în Duma de Stat. Mulți dintre deputații Dumei de Stat au convingerea că decizia CC în privința limbii ar putea, pe viitor, să aibă consecințe negative asupra relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă.
"Din păcate, suntem nevoiți să constatăm că astfel de acțiuni ale Curții Constituționale a Republicii Moldova conduc la o și mai mare polarizare a societății moldovenești, a declarat, într-un interviu pentru Sputnik Moldova, deputat rus Artiom Turov, care este membru al Comisiei pentru relațiile cu CSI al Dumei de Stat. Noi doar știm foarte bine că o mare parte dintre oamenii din Moldova consideră că limba rusă este limba lor maternă, care, nu pe hârtie, ci în realitate îi unește pe oamenii de diferite naționalități".
Deputatul rus s-a arătat nedumerit în special de faptul că membrii CC ce au dat respectivul verdict sunt cetățeni români.
"Atunci când într-o țară suverană deciziile important sunt luate de Curtea Constituțională în care cel puțin jumătate dintre magistrați dețin cetățeni statului vecin, acest fapt provoacă multe nedumeriri. Oamenii are au decis soarta limbii ruse în Moldova se orientează la politica și la viziunile României, dar nu la interesele statului și ale cetățenilor moldoveni", consideră Turov.
Potrivit lui, partidele care au inițiat la timpul respectiv adoptarea de către Parlamentul moldovean a legii privind funcționarea limbilor. În special, acordarea unui statut special pentru limba rusă, întotdeauna s-au bucurat de mare susținere în societate. Adică a acelor moldoveni care doresc dezvoltarea, în continuare, a unor relații bilaterale sănătoase între Rusia și Moldova.
"Oricare ar fi situația, la nivel parlamentar, noi vom continua lucru în comun cu colegii noștri moldoveni, care va fi îndreptat spre consolidarea relațiilor reciproc avantajoase între țările noastre. Și bineînțeles eu sper că rațiunea va triumfa în cazul elitelor politice ale Moldovei și legea privind funcționarea limbilor va intra în vigoare pe viitor", a declarat deputatul Dumei de Stat.
În perspectiva posibilei vizite a noului președinte al Republicii Moldova în Rusia, Turov nu exclude că chestiunea privind statutul limbii ruse ar putea să fie inclusă în agenda întâlnirilor pe care o va avea președintele Republicii Moldova cu reprezentanții autorităților ruse.
"Dacă noi vom privi rezultatele celor mai recente alegeri prezidențiale din Moldova, vom vedea că o bună parte a alegătorilor moldoveni, peste 700 de mii, au votat pentru alt candidat (decât Maia Sandu - n.n.). Pentru un candidat care are alte viziuni decât Maia Sandu privind dezvoltarea relațiilor reciproce dintre Moldova și Rusia, privind rolul limbii ruse în țară, privind participarea în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice", a declarat Turov.
El consideră că actualul președinte al Republicii Moldova ar trebuie să înțeleagă că această poziție reflectă aspirațiile a jumătate din societatea moldovenească. Și președintele, vrea sau nu vrea ea asta, va fi nevoită să se aplece asupra acestei opinii. Inclusiv în ceea ce ține de formularea agendei relațiilor bilaterale cu Federația Rusă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova