CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova nu se poate auto-dizolva. Curtea Constituțională a declarat inandmisibilă sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate privind posibilitatea de auto-dizolvare a Legislativului. Decizia a fost pronunțată astăzi, 18 ianuarie și a fost anunțată de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă.
Manole a precizat că prin această hotărâre, CC a pus în aplicare regula potrivit căreia textele clare nu trebuie interpretate. Astfel, articolul 85 din Constituția Republicii Moldova prevede două cazuri clare de dizolvare a parlamentului.
„Imposibilitatea formării Guvernului și blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni. Curtea a subliniat că nu poate proceda la interpretarea unor articole din Constituție atunci când Constituția conține într-un alt articol răspunsul la porblema ridicată într-o sesizare sau când există o hotărâre a sa, care epuizează subiectul”, a precizat președintele Curții Constituționale.
În context, Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea autodizolvării Parlamentului, iar atribuția dizolvării Parlamentului îi revine exclusiv președintelui Republicii Moldova pe care o poate exercita doar în condițiile și conform procedurile prevăzute expres în Legea Supremă.
Amintim, deputații fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, au cerut Curții Constituționale să explice prin interpretarea unor articole din Constituție, dacă Parlamentul are posibilitatea de a se auto-dizolva prin adoptarea unei hotărâri cu o majoritate calificată de 2/3 din voturi ale deputaților.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova