Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Constituționalist: Maia Sandu riscă să fie suspendată din funcție

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, riscă să fie suspendată din funcție dacă nu se va conforma Legii Supreme.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, riscă să fie suspendată din funcție dacă nu se va supune Constituției și nu va desemna un candidat la funcția de prim-ministru al țării. De această părere este unul din autorii Constituției Republicii Moldova, Alexandru Arsene.

PSRM cere desemnarea unui candidat la funcția de premier

Într-un interviu pentru Sputnik Modova, constituționalistul spune că potrivit articolului 89 din Legea Supremă a țării, întitulat „Suspendarea din funcție”, în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei,  preşedintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputaţi.

„Frânarea activității Guvernului, care este unica instituție a puterii executive, conform articolului 96, alineatul 1, Guvernul asigură realizarea politicii interne şi externe a statului şi exercită conducerea generală a administraţiei publice”, a precizat Arsene, citând Constituția Republicii Moldova.

Expertul spune că Guvernul interimar nu are acest drept, prin urmare, prin decizia de a nu desemna un candidat la funcția de prim-ministru, președintele Maia Sandu încalcă grav Constituția, ceea ce afectează securitatea statului. Alexandru Arsene mai spune că legea mai prevede ca după o lună de la suspendarea din funcție a președintelui pentru încălcarea normelor constituționale, poate fi organizat referendum privind demiterea președintelui.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova