Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ședință la Guvernul în exercițiu: Când revin miniștrii

Premierul în exercițiu, Aureliu Ciocoi, a anunțat când se va întruni Guvernul în exercițiu în ședință și ce riscă miniștrii demisionari cărora președintele Republicii Moldova nu le-a semnat decretele.
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Guvernul în exercițiu, condus de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, a avut tentative de a se întruni în ședințe, dar acestea au eșuat. Posibilitatea organizării ședințelor a fost examinată de miniștri, care au ajuns la concluzia că o ședință la Guvern, în situația actuală a Republicii Moldova, ar putea avea loc doar după pronunțarea Curții Constituționale privind sesizarea depusă de președintele Maia Sandu. 

„Cvorum există. În cadrul discuției interne la Guvern s-a luat decizia de a amâna ședințele în așteptarea deciziei Curții Constituționale. Trebuie să știm exact care este mandatul unui Guvern interimar, ce putem adopta și ce nu putem adopta”, a declarat pentru presă premierul interimar Aureliu Ciocoi. 

Nagacevschi: Sandu riscă suspendarea din funcție

Potrivit acestuia, cadrul legal ce se referă la mandatul unui Guvern interimar, deocamdată este restrictiv. Ce ține de demisia miniștrilor care au decis să plece de la Guvern odată cu fostul premier Ion Chicu, Ciocoi spune că e „decizia lor și nimeni nu poate obliga un funcționar sau un demnitar de stat înalt să-și exercite forțat funcția”. Iar decizia președintelui Maia Sandu de a nu le semna acelor miniștri decretele de demisie, potrivit premierului interimar, este o violare a libertăților constituționale. 

„Este o violarea a libertăților constituționale dacă insistăm pentru revenirea în mod forțat a acestor miniștri în funcție. Este decizia lor personală. Ei sunt angajați la alte locuri de muncă. Ministerele care au rămas fără miniștri sunt conduse de către secretarii de stat desemnați de președintele țării”, a precizat Ciocoi. 

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, refuză să semneze decretele de demisie a celor trei miniștri. Este vorba despre Sergiu Pușcuța, Anatol Usatîi și Viorica Dumbrăveanu, care au condus ministerul Finanțelor, cel al Economiei și Infrastructurii, dar și ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Șeful statului consideră că aceștia trebuie să activeze până la numirea unui nou Executiv. 

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova