Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prognoză privind coronavirusul în anul 2021 – expert

Ce efect vor avea sărbătorile de iarnă asupra situației COVID-19 și când ne putem aștepta la o scădere a ratei de îmbolnăvire a presupus expertul în biosecuritate, doctor în științe medicale Nikolai Durmanov, într-un interviu pentru Radio Sputnik.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 ian – Sputnik. În opinia expertului, este posibil să nu existe o creștere a numărului de cazuri de coronavirus după sărbători. Acest lucru se datorează faptului că mulți au ținut cont de avertismentele specialiștilor și au încercat să minimizeze contactele în timpul sărbătorilor, a explicat expertul.

"Sărbătorile nu înseamnă că ne-am reinfectat din nou și că ne așteaptă al treilea sau al doilea val și jumătate", a remarcat Nikolai Durmanov.

Expertul este încrezător în faptul că coronavirusul va acționa în același mod ca și alte infecții respiratorii, care sunt mai active în timpul sezonului rece. În această perioadă, oamenii răcesc adesea, petrec mai mult timp în spații închise, slab ventilate și sunt mai expuși riscului de infecție.

Iar spre sfârșitul iernii, când se va încălzi, va fi mai mult soare și vor exista mai multe raze ultraviolete, ne putem aștepta la o scădere a ratei de îmbolnăvire. Acest lucru va fi facilitat și de rezultatele vaccinării, care este în curs de desfășurare, a subliniat expertul.

Planul național de vaccinare împotriva COVID a fost aprobat

”Acum avem speranță nu numai în declinul sezonier al coronavirusului, ci și în campania de vaccinare care a început și care, la un moment dat, va crea rapid un strat imunitar în rândurile populației. Până la jumătatea verii, 50-70%, cel puțin din grupurile de risc, vor avea anticorpii necesari în organism pentru a combate infecțiile”, a spus Nikolai Durmanov.

Vaccinurile utilizate acum vor fi eficiente și împotriva noilor versiuni ale virusului – engleză și sud-africană. Ele au dobândit mutații care le-au făcut mai infecțioase, dar acest lucru nu înseamnă că ele s-au îndepărtat de efectele potențiale ale vaccinurilor, a remarcat expertul în biosecuritate.

"Au apărut mutații, dar ele nu s-au îndepărtat încă de anticorpi, în special de cei care vor apărea ca urmare a vaccinării. Până în prezent nu există niciun motiv să credem că vaccinurile vor funcționa mai slab sau chiar deloc împotriva unui virus puternic mutant", a explicat Nikolai Durmanov în interviul acordat postului de radio Sputnik.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova