Pavlovschi a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre proiectul cu privire la noile criterii de evaluare a magistraților, prezentat de Ministerul Justiției și transmis Consiliului Europei. Procedura de evaluare a judecătorilor urmează să fie efectuată de o comisie sau colegiu care va activa pe lângă CSM. Colegiul va dispune, pentru o perioadă de cinci ani, de competența de evaluare a integrității judecătorilor. După cinci ani, competența de evaluarea a integrității va reveni Autorității Naționale de Integritate.
Stanislav Pavlovschi spune că nu vede cum la ora actuală ANI ar putea efectua evaluarea judecătorilor. Expertul este de părere că pentru orice tip de evaluare trebuie să existe o bază normativă, solidă și convingătoare, cu precizarea clară a ceea ce îi este permis unui judecător în activitatea sa și ce nu îi este permis.
„Cu referire la evaluare integrității, consider că un judecător ar trebui să aibă anumite restricții legate de gestionarea unor proprietăți. Avem o situație neplăcută când judecătorii gestionează prin persoane terțe sau prin procură averi impunătoare. Toți înțeleg că asta înseamnă o formă ascunsă a veniturilor. Ca rezultat, ei nu pot justifica proveniența lor și fac șmecherii. Consider că pentru a nu admite asemenea situații trebuie creat un cadru normativ care le-ar interzice judecătorilor asemenea acțiuni. Fie judecătorul este integru, fie el preferă altfel de activități, o a treia cale nu există”, a precizat Pavlovschi.
Proiectul privind evaluarea judecătorilor a fost trimis de către executiv, spre examinare, Consiliului Europei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova