CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik. Președintele Republicii Moldova nu va desemna un candidat la funcția de prim-ministru. Cel puțin deocamdată aceasta nu este o soluție. Asta a lăsat să se înțeleagă Maia Sandu, răspunzând la întrebările jurnaliștilor referitoare la desemnarea candidatului pentru această funcție. Potrivit acesteia, dacă va fi desemnat în candidat, nu vor mai avea loc alegeri parlamentare anticipate, așa cum își doresc majoritatea deputaților fracțiunilor parlamentare.
„Orice nominalizare a unui prim-ministru va duce la amânarea alegerilor parlamentare anticipate. Așa cum am spus, așa cum își doresc cetățenii, dar și cum au reafirmat toate forțele politice din Parlament, este nevoie de alegeri parlamentare anticipate. Noi vom merge pe calea cea mai scurtă, care ar putea să le declanșeze. Calea cea mai scurtă și cea mai sigură”, a declarat Maia Sandu în cadrul conferinței de presă privind rezultatele vizitei la Kiev.
Maia Sandu mai spune că deocamdată așteaptă decizia Curții Constituționale privind sesizarea depusă de președinte ce se referă la autodizolvarea Parlamentului.
„Așteptăm să vedem ce spune Curtea Constituțională pe propunerea de autodizolvare a Parlamentului, care la moment ar fi cea mai scurtă cale de declanșare a alegerilor anticipate. Dacă CC va decide altfel, vom merge pe altă cale”, a mai spus Sandu.
Maia Sandu nu a dat însă un răspuns concret, care ar putea fi această cale de declanșare a anticipatelor.
„Cetățenii Republicii Moldova vor să scape de acest Parlament, în care sunt mulți deputați care nu lucrează pentru cetățeni. Lucrează împotriva cetățenilor și noi trebuie să ajungem cât mai repede la alegeri parlamentare anticipate, să le redăm cetățenilor dreptul să-și aleagă deputații în cadrul unor alegeri libere și corecte, care să muncească pentru țară și pentru oameni și să sprijine un guvern responsabil și să adopte legi în interesul oamenilor, nu în interesul clanurilor mafiote”, a declarat Sandu în cadrul unei conferințe de presă.
Amintim, președintele Maia Sandu a solicitat Curții Constituționale să verifice constituționalitatea mai multor prevederi legislative legate de raporturile șefului statului cu un Guvern demisionar în exercitarea atribuțiilor, inclusiv dreptul guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții.
Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova