De ce este mai profitabil un contract cu Gazprom decât achizițiile de la bursele de gaze

Prețurile Gazprom s-au dovedit a fi mai avantajoase pentru Moldova decât condițiile piețelor europene spot pentru gaze naturale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik, Danara Kurmanova. Prețurile Gazprom s-au dovedit a fi mai avantajoase pentru Moldova decât condițiile piețelor europene spot pentru gaze naturale. Acest lucru a fost anunțat pe pagina sa de Facebook de șeful Moldovagaz SA Vadim Ceban. În opinia sa, datorită cooperării cu concernul rus, compania a economisit 40 de milioane de dolari în 2020.

Ce detalii ale acordului au influențat formarea unei cifre atât de semnificative, citiți în analiza Sputnik.

De ce nu au ținut cont criticii

La mijlocul anului trecut, o serie de critici s-au năpustit asupra SA „Moldovagaz”. Compania a fost acuzată de prețuri de cumpărare umflate pentru gaze, fiind comparate prețurile combustibilului albastru în cadrul unui contract pe termen lung cu Gazprom și listele curente de prețuri la bursele europene.

În iunie 2020, 1.000 de metri cubi de gaz rusesc costa 168 de dolari, în timp ce hub-urile europene de gaze ofereau aceleași volume pentru 103-104 de dolari.

Ceban: Prețul la gazele naturale stabilit de Gazprom, cel mai avantajos pentru Moldova

Aceasta a fost greșeala adversarilor cooperării Moldovei cu Gazprom - aceștia s-au concentrat asupra modificărilor episodice de preț. Și nimeni nu a numărat prețul mediu de cumpărare anual ponderat în cadrul contractului cu Gazprom, notează Vadim Ceban.

Între timp, dacă vă adânciți în esența structurii contractelor pe termen lung ale Gazprom, puteți vedea o caracteristică - în multe contracte prețul gazului depinde de prețurile petrolului cu un decalaj de 6 luni.

Anterior, Igor Iușkov, expert la Universitatea Financiară din subordinea Guvernului Federației Ruse, analist de frunte la Fondul Național pentru Securitate Energetică, a declarat pentru Sputnik acest lucru. 

Potrivit acestuia, în prima jumătate a anului 2020, prețul gazului rusesc în cadrul contractelor legate de petrol depindea de costul unui baril la sfârșitul anului 2019. Și în acel moment petrolul era foarte scump, deci gazul era mai scump decât în ​​hub-urile europene. 

Însă în primăvară prețurile petrolului au început să scadă din cauza pandemiei, iar până toamna situația s-a schimbat. Potrivit SA Moldovagaz, în septembrie 2020 gazul rusesc a costat 136 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Iar la bursa europeană prețul combustibilului a fost de aproape 184 de dolari. 

Totul depinde de vreme

Potrivit lui Igor Iușkov, pentru Moldova este neprofitabil să coopereze cu hub-urile de gaze din Olanda sau Germania, deoarece acestea sunt piețe spot.

„Acolo se încheie contracte pe termen scurt, iar prețurile depind de balanța cererii și ofertei. Adică se schimbă în fiecare zi: astăzi sunt unele prețuri, iar mâine - altele. Chiar și vremea le afectează creșterea: a devenit frig - se consumă mai mult gaz pentru încălzire, ceea ce înseamnă că prețurile cresc".

Datoriile față de Gazprom: Cine le va plăti - răspunsul președintelui Moldovagaz

Un alt dezavantaj al pieței spot este că nu oferă volume mari de combustibil, ci necesită plăți în avans.

Rezultă că în vară Moldova își putea permite teoretic achizițiile în hubul european - consumul de gaze din republică în luna iulie abia depășea 24 de milioane de metri cubi și, din cauza cererii reduse, bursele olandeze și germane au vândut combustibil cu 104-105 de dolari mia de metri cubi.

Cu toate acestea, deja în noiembrie, volumul consumului de gaze în Moldova a crescut la 145 de milioane de metri cubi. Odată cu răcirea vremii, prețurile burselor europene au crescut până la 209 dolari pentru o mie de metri cubi. Iar prețul mediu al gazului rusesc în baza contractului a fost de 148 de dolari. 

Se pare că în vară SA Moldovagaz ar fi putut economisi mai puțin de un milion de dolari, apelând la hub-urile europene. Însă numai în noiembrie compania ar fi plătit furnizorii europeni cu cel puțin 9 milioane de dolari mai mult în comparație cu prețurile rusești. 

De ce cel puțin? Pentru că tariful Gazprom include deja cheltuielile pentru transportul de gaze. Iar cotațiile la bursele europene nu includ serviciile de livrare a combustibilului. Prin urmare, în realitate, plata în exces a SA „Moldovagaz” către hub-urile europene ar fi și mai mare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova