CHIȘINĂU, 11 ian – Sputnik.Planul Național de Imunizare anti-COVID-19 a fost publicat luni, 11 ianuarie, pe site-ul Ministerului Sănătății.
Autoritățile își propun, într-o etapă finală, vaccinarea a 70% din populația Republicii Moldova împotriva noului coronavirus. Vaccinul va fi gratuit.
Este posibil ca primul lot de vaccinuri împotriva COVID-19 să ajungă în țară până la sfârșitul lunii ianuarie.
Planul de imunizare prevede trei etape de vaccinare. Detalii despre modul în care sunt planificate acestea a oferit la un briefing Tatiana Zatîc, secretar de Stat în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ea a vorbit despre perspectivele asigurării Republicii Moldova cu vaccinuri anti-COVID-19 și despre obiectivele Planul Național de Imunizare anti-COVID-19.
Republica Moldova va fi asigurată cu vaccinuri din câteva surse, inclusiv din donații ale UE.
Inițial, vor fi recepționate vaccinurile necesare pentru 20% din populație, pentru ambele maluri ale Nistrului, gratuit, prin donație, în cadrul Programului COVAX. Tatiana Zatîk nu a precizat cine este producătorul vaccinului.
De asemenea, responsabilii de la Chișinău au mai solicitat vaccinuri pentru 20% din populație, tot din donație. Un lot de 200 de mii de doze urmează să fie oferit de România. Alte loturi vor fi achiziționate.
„Indiferent de proveniența vaccinului, sistemul sănătății este pregătit pentru recepționarea și administrarea vaccinului”, a declarat Tatiana Zatîc.
Experții în sănătate au prevăzut trei etape de vaccinare, în funcție de disponibilitatea vaccinului: 1 - când disponibilitatea este foarte limitată, 2 - când disponibilitatea este limitată și 3 – când disponibilitatea este moderată.
La prima etapă, potrivit Tatianei Zatîc, vor fi vaccinați angajații din sănătate din toate instituțiile, indiferent de forma de proprietate – de stat sau privată.
În primul rând, vaccinul anti-COVID-19 le va fi administrat lucrătorilor medicali din secțiile de reanimare și terapie intensivă.
Printre persoanele care vor fi imunizate în mod prioritar se află angajații din clinicile stomatologice și farmacii, personalul care acordă îngrijiri la domiciliu.
Într-o a doua etapă, vor fi vaccinați adulții cu vârste de peste 60 de ani și cu comorbidități – din categoria celor cu risc sporit. Tot la etapa a doua, vaccinul le va fi administrat angajaților din domeniul asigurării ordinii publice, angajaților din sistemul penitenciar.
Etapa a treia prevede imunizarea populației generale.
„Vaccinul va fi administrat gratuit, în instituțiile medico-sanitare”, a informat secretarul de Stat în Ministerul Sănătății.
Potrivit Tatianei Zatîc, instituțiile medico-sanitare dispun de frigiderele necesare pentru păstrarea adecvată a dozelor de vaccin.
„Vaccinarea celor care au fost bolnavi de COVID-19 se va face după însănătoșirea acestora”, a spus Tatiana Zatîk.
Înainte de vaccinare, potrivit ei, nu se va solicita un test la anticorpi.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova