Alegerile din Kîrgîzstan: Sadîr Japarov, victorie covârșitoare

Sadîr Japarov a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale din Kîrgîzstan, acumulând 79 la sută din voturi, după procesarea a 98% din procesele verbale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. Potrivit datelor preliminare ale organului electoral central din Kîrgîzstan, după numărarea voturilor din 2425 de secții din totalul de 2476, Japarov are acumulate peste 1,1 milioane dintre sufragii. 

Kîrgîzstan: Rezultatele alegerilor parlamentare au fost anulate

Pe locul doi s-a poziționat Myktybek Arstanbek, iar pe locul 3 - Adakhan Madumarov. În total, la scrutin au participat 18 candidați. 

De asemenea, în republică a avut loc un referendum cu privire la alegerea formei de guvernare. Conform rezultatelor preliminare, mai mult de 80% dintre cetățeni au preferat forma prezidențială de guvernare în defavoarea celei parlamentare.

În octombrie 2020 în Kîrgîzstan a luat amploare un val de revolte, protestatarii fiind nemulțumiți de rezultatele alegerilor parlamentare.

Drept urmare, președintele Sooronbai Jeenbekov a demisionat, iar Japarov a devenit șef de stat interimar. În noiembrie el a demisionat pentru a candida la alegeri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova