Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Controverse în jurul poziției lui Sandu cu privire la demisia miniștrilor

Maia Sandu a refuzat să emită decretele prin care să ia act de demisia a trei miniștri. Acest lucru a stârnit controverse. Iată ce spune consilierul președintelui și ministrul Justiției cu privire la acest lucru.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 ian - Sputnik. Consilierul pe probleme juridice al președintelui Maia Sandu, Olesea Stamate, a comentat refuzul șefului statului de a lua act de demisia ministrului Finanțelor, ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ministrului Economiei și Infrastructurii.

Mai devreme pe site-ul Partidului Socialiștilor a apărut scrisoarea președintelui la aceste solicitări. 

Document - Maia Sandu nu a dorit să renunțe la miniștri lui Chicu

Olesea Stamate a făcut referire la mai multe prevederi legale într-o postare pe pagina sa de Fecebook, în care a argumentat răspunsul Maiei Sandu. 

Ea susține că, potrivit Legii cu privire la guvern, prim-ministrul este în drept să demisioneze din proprie inițiativă prin depunerea unei cereri scrise adresate Parlamentului sau prin anunț public.

„Se consideră că prim-ministrul se află în imposibilitate definitivă de exercitare a atribuțiilor (...) dacă prim-ministrul care îşi prezintă demisia refuză expres exercitarea interimatului până la învestirea noului Guvern; Însă legea nu prevede asemenea posibilitate și pentru ceilalți membri ai guvernului, adică legea nu reglementează emiterea unui decret în caz de demisie a unui ministru dintr-un guvern demisionar”, menționează Olesea Stamate.

Ea afirmă că articolul 18 din legea cu privire la guvern, în baza căruia s-a solicitat președintelui să emită un decret, reglementează modalitatea de demisie a unui membru al guvernului plenipotențiar, nu al unui guvern în exercițiu.

„Este de înțeles că nicio persoană nu poate fi forțată să muncească și nu a fost nici pe departe scopul nostru să obligăm pe cineva să rămână. Însă, atât timp cât legea nu reglementează această procedură, nu am considerat judicios să emitem un decret în acest sens. Fără să reducem situația la absurd, haideți să ne gândim ce s-ar întâmpla daca toți miniștri dintr-un guvern în demisie ar refuza să-și exercite interimatul? Probabil legiuitorul a prevăzut această posibilitate doar pentru prim-ministru, astfel încât să asigure buna administrare a treburilor publice până la numirea noului guvern”, a remarcat consilierul Maiei Sandu.

Olesea Stamate susține că ar fi bine se pronunțe Curtea Constituțională, în cazul în care unul dintre miniștrii unui guvern în exercițiu nu-și poate exercita interimatul din cauze obiective. 

Poziția lui Fadei Nagacevschi

Pe de altă parte, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a făcut referire la articolul din Codul penal care se referă la „munca forțată” și a remarcat că „obținerea muncii de la o persoană împotriva voinței ei, prin constrângere sau înșelăciune, dacă această acțiune nu întrunește elementele traficului de ființe umane sau ale traficului de copii, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 6 ani”.

„Aceeași acțiune săvârșită asupra a două sau mai multor persoane (...) de o persoană publică, de o persoană cu funcție de răspundere, de o persoană cu funcție de demnitate publică, de o persoană publică străină sau de un funcționar internațional se pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani”, a scris Nagacevschi pe pagina sa de Facebook. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova