Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu și Klaus Iohannis – declarații comune pentru presă

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele României, Klaus Iohannis, aflat în vizită la Chișinău, au făcut declarații de presă comune.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 dec – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele României, Klaus Iohannis, au semnat marți, 29 decembrie, la Chișinău o declaraţie comună prin care au spus că se urmăreşte consolidarea parteneriatului strategic bilateral și reafirmarea relaţiei speciale dintre Bucureşti şi Chişinău.

Iohannis, primit cu onoruri de Sandu la Chișinău - detalii

După discuția bilaterală pe care au avut-o, cei doi șefi de stat au făcut declarații de presă comune.

Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul acordat de România pe parcursul anilor, inclusiv prin reparația grădinițelor, donațiile de autobuze pentru școli, proiecte culturale, dar și în combaterea pandemiei COVID-19.

„România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Acest parteneriat a ajutat Republica Moldova  să-și consolideze independența și să avanseze spre spațiul european”, a spus Maia Sandu. Cele două state, a adăugat Sandu, „au o istorie comună, o limbă comună și o cultură comună”. 

Ea a menționat că România și-a declarat disponibilitatea de a oferi Republicii Moldova vaccinuri anti-COVID, care vor fi destinate în primul rând lucratorilor medicali din prima linie.

Maia Sandu a spus că conteaza pe sprijinul României și în depășirea crizei economice, inclusiv pe investiții.

„Sper să construim poduri rutiere și feroviare peste Prut” și „să reformăm Justiția, (....) presiunile abuzive asupra investitorilor trebuie să înceteze”, a punctat în context Maia Sandu.

Președintele român a spus că se bucură că se află la Chișinău și a felicitat-o pe Maia Sandu cu prilejul victoriei în alegerile prezidențiale, pe care a calificat-o drept „o victorie de o importanță istorică”.

Klaus Iohannis a anunțat că România va acorda „un nou pachet de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova”, care include și extinderea programelor de granturi nerambursabile.  

Șeful statului român a invitat-o pe Maia Sandu să efectueze o vizită la București și i-a spus că poate conta pe sprijinul său personal și al României. 

Maia Sandu i-a dăruit lui Iohannis moneda comemorativă „Medicul meu - eroul meu”, lansată pe 28 decembrie în circulație de BNM și dedicată medicilor și tuturor lucrătorilor medicali.

Klaus Iohannis, care este primul oficial străin ce vizitează Republica Moldova după învestirea în funcție a Maiei Sandu, a mai efectuat o vizită la Chișinău în anul 2015, când președinte era Nicolae Timofti.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova