Navele, aviația și trupele de coastă ale Flotei Maritime Militare a Federației Ruse asigură, în mod fiabil, securitatea Rusiei la o distanță mai apropiată sau mai depărtată de țărmurile sale, având în acest scop arme și echipamente moderne, toate mijloacele necesare, logistica transcontinentală și datele provenite din spațiul cosmic. Crucișătoarele submarine nucleare cu rachete operează, în mod planificat și continuu, în zonele desemnate ale Oceanului Mondial.
În 2020, Marina Militară Rusă a primit aproximativ 40 de nave de suprafață, submarine și nave auxiliare, inclusiv crucișătorul submarin nuclear principal ”Kneaz Vladimir”, al proiectului ”Borei-A”, înarmat cu rachete balistice intercontinentale ”Bulava”, care au un complex modern de mijloace de depășire a apărării antirachetă. Publicația analitică americană Military Watch scrie despre ”Borei”: ”Noile nave sunt echipate cu patru unități de rachete suplimentare, având un total de 16 rachete balistice intercontinentale, fiecare purtând 6-10 focoase nucleare”.
Rusia nu construiește o flotă de ”țânțari”, ci o flotă de rachete nucleare cu accent hipersonic. În plus, în afara celor șapte nave de război puternice și două submarine nucleare ale proiectelor 955A și 885M primite deja în 2020, continuă construcția a 16 și modernizarea a 19 nave de suprafață pentru zona maritimă îndepărtată, precum și construcția de submarine strategice ale proiectului ”Borei-A”, de submarine nucleare multifuncționale ale proiectului ”Yasen-M” și de submarine diesel-electrice ale proiectului 636.3. Numărul total de nave de război aflate în construcție și modernizare pentru zona maritimă îndepărtată este de 41 de unități, iar aceasta este o bază bună pentru viitor.
Pe parcursul anului 2020, s-a format o nouă divizie de puști motorizate și o nouă brigadă de rachetiști de coastă în cadrul Marinei Ruse (în ceea ce privește numărul de sisteme de rachete de coastă ”Bal” și ”Bastion”, 74% din cerințele stabilite de Ministerul Apărării al Federației Ruse au fost realizate). Infrastructura militară a Flotei Mării Negre (cel mai recent sistem de determinare automată a situației la suprafața apei și o modernizare profundă a sistemului de control) și Flotila Caspică (o nouă bază în Kaspiisk) se dezvoltă dinamic. În Sevastopol și Kaliningrad, începe construcția de stații radar "Yahroma" pentru detectarea de peste orizont a țintelor aeriene.
Măsuri oglindite
Programul de armament de stat pentru perioada 2018-2020, în valoare de 551 de miliarde de ruble, a fost finalizat cu succes. Nivelul de arme moderne din Marina Rusă a depășit 63% (în general din Forțele Armate ale Federației Ruse – 70,1%). Atragem atenția la faptul că Rusia nu încearcă să stimuleze cursa armamentelor și, în ultimul an, s-a mutat pragmatic de pe locul 8 pe locul 9 în lume în ceea ce privește cheltuielile militare – după Statele Unite, China, Arabia Saudită, India, Marea Britanie, Germania și Japonia.
Un salt calitativ a fost făcut în însușirea de către Marina Rusă a noilor tehnologii pentru utilizarea în luptă a rachetelor, iar cele câteva testări reușite ale rachetei hipersonice navale ”Zircon” permit să numim anul 2020 – ”zirconat”. La reuniunea extinsă a consiliului Ministerului Apărării din 21 decembrie, președintele Vladimir Putin a anunțat viitoarea reînarmare extinsă a navelor de suprafață și a submarinelor Marinei Ruse cu rachete hipersonice ”Zircon”.
Rezumând rezultatele anului, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a menționat că navele Marinei Ruse în 2020 au efectuat 140 de expediții în toate zonele importante din punct de vedere strategic ale Oceanului Mondial și au efectuat 122 de vizite în porturile a 28 de state. Sunt demonstrative și exercițiile interspecifice de scară largă ”Ocean Shield”, în care gruparea de forțe și mijloace a arătat capacitatea de a proteja în mod eficient interesele naționale ale Federației Ruse în apele a trei oceane și nouă mări simultan, inclusiv pe traseul Mării Nordului. Astăzi, Flota se îndreaptă spre însușirea noilor linii de luptă și tehnologiilor care încadrează în sine elemente de inteligență artificială.
Rusia este nevoită să construiască și să îmbunătățească în mod activ Marina, precum și alte categorii și ramuri ale Forțelor Armate. Suveranitatea Federației Ruse și interesele aliaților ruși necesită o protecție fiabilă și garantată.
Potrivit lui Sergei Șoigu, în 2020, ”intensitatea acțiunilor de spionaj și demonstrație a avioanelor de luptă și a navelor americane în apropierea frontierelor rusești a crescut cu 15% ... Statele Unite au început relocarea unităților de luptă din Germania în Polonia și statele baltice. Prezența navelor americane în regiunea arctică este în creștere. Instruirile NATO, desfășurate simultan la granițele de vest, sud și est ale Rusiei, au devenit sistemice. Numai în perioada august-septembrie, 55 de avioane de luptă, inclusiv bombardiere strategice, și 12 nave care aveau la bord arme de înaltă precizie au participat la ele. Urmărim îndeaproape aceste exerciții, luăm măsuri oglindite."
Și, desigur, nu pur și simplu, pe 22 decembrie, șase bombardiere strategice din Rusia și China au patrulat apele Oceanul Pacific timp de 10 ore. Este o reacție normală a puterilor suverane la activitățile agresive la frontieră ale ”partenerilor”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova