CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Deputatul fracțiunii PAS în Parlamentul Republicii Moldova, Sergiu Litvinenco a depus o nouă sesizare la Curtea Constituțională. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul informează că de această dată este vorba de Legea privind modificarea unor acte normative în care a fost incluse prevederi ce țin și de modificarea Codului de Procedură Penală.
Deputatul spune că prin votarea acestei legi, toți cei care au obținut averi ilegale, nu vor putea fi trași la răspundere.
„Având în vedere că activitatea ANI a fost practic paralizată, nici dosare pe "Îmbogățirea ilicită" nu pot să mai existe. Pe termen mediu și lung, legea poate face imposibilă sancționarea celor care au furat această țară”, scrie Litvinenco pe Facebook.
Potrivit lui, decizia de a contesta la Înalta Curte această lege a fost luată din cauza că aceasta este neconstituțională, întrucât nu respectă criteriile de claritate, contravine conceptului statului de drept, încalcă principiul de neretroactivitate și a fost adoptată cu încălcarea procedurilor stabilite de Constituție și de Regulamentul Parlamentului. Pe lângă declararea neconstituționalității, deputatul a solicitat Curții Constituționale și suspendarea acțiunii legii pentru ca aceasta să nu poată fi promulgată de Igor Dodon și să nu fie publicată în Monitorul Oficial.
De precizat, deputații din mai multe fracțiuni din opoziție au anunțat că vor depune sesizări la Curtea Constituțională ce țin de mai multe Legi votate de Parlament în data de 16 decembrie. Legea cu privire la Funcționarea Limbilor pe Teritoriul Republicii Moldova a fost contestată la CC de către deputatul Octavian Țîcu.
Curtea a respins însă sesizarea deputatului Partidului Unității Naționale, pe motiv că s-a stabilit că, la momentul examinării, nu au fost constatate motive pentru a suspenda acțiunea legii.
„Autorul cererii nu a prezentat argumente prin prisma eventualelor prejudicii şi consecinţe negative iminente şi ireparabile ale aplicării Legii contestate”, este menționat în decizia CC.
Parlamentul a adoptat pe 16 decembrie, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și Pentru Moldova, Legea cu privire la Funcționarea Limbilor pe Teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova