Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi reguli la plata compensațiilor pentru încălzire în Chișinău

Vor putea pretinde la aceste compensații locuitorii Chișinăului al căror câștig mediu lunar nu depășește 3000 de lei, iar în cazul familiilor tinere – dacă nu depășește 5000 de lei.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 dec – Sputnik. Consiliul Municipal Chișinău na examina în ședința de marți, 22 decembrie, decizia cu privirea la operarea unor modificări în Regulamentul privind compensarea cheltuielilor la plata serviciilor comunale și resursele energetice pentru persoanele defavorizate din Capitală. Proiectul este inclus pe agenda ședinței.

Moldovenii, mai chibzuiți la cheltuieli: Pe ce economisesc

Potrivit proiectului publicat pe site-ul primăriei, vor fi luate în calcul toate veniturile persoanelor cu viză de domiciliu pe adresa solicitantului, dar și a celor care locuiesc împreună, fără viză de reședință. Persoanele care au în proprietate două sau mai multe locuințe pe teritoriul Capitalei nu vor putea beneficia de compensații.

Mărimea compensației pentru cheltuielile de încălzire și apă caldă va fi diferită. Pentru o locuință cu suprafața de până la 50 de metri pătrați ea va constitui 300 de lei pe lună, pentru cele cu suprafața de la 51 până la 70 de metri pătrați - de 500 de lei. Pentru o suprafață de la 71 de metri pătrați și mai mult compensația va constitui 700 de lei pe lună. Totodată, pensionarii solitari vor beneficia de o compensație lunară de 1000 de lei.

Ajutorul la achitarea cheltuielilor pentru servicii comunale și încălzire va fi acordate familiilor defavorizate din municipiul Chișinău al căror venit global mediu lunar nu depășește 3000 de lei, iar în cazul familiilor tinere – dacă nu depășește 5000 de lei.

Pentru a beneficia de compensații, solicitantul va trebui să anexeze la cerere actele care confirmă identitatea persoanelor înregistrate în locuință, copia documentului care confirmă dreptul de proprietate sau locațiune asupra imobilului, certificatul privind persoanele înregistrate în locuință.

În afară de aceasta, solicitantul trebuie să prezinte copiile facturilor achitate pentru serviciile comunale șu resursele energetice din lina precedentă depunerii cererii, dar și avizul de ședere pentru ultimele 12 luni precedente de la dat depunerii cererii.

Familiile defavorizate din municipiu care au beneficiat de compensarea cheltuielilor în sezonul rece precedent vor primi compensațiile și în sezonul curent (2020-2021), fără a mai fi necesară depunerea cererii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova