Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputat: Care vor fi cheltuielile statului pentru reducerea vârstei de pensionare

Deputatul platformei parlamentare„ Pentru Moldova” Ruxanda Glavan a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre avantajele și costurile pe care statul le va suporta pentru reducerea vârstei de pensionare în Moldova.
Sputnik
Deputat: Care vor fi cheltuielile statului pentru reducerea vârstei de pensionare

Parlamentul a adoptat în lectură finală un proiect de modificare a sistemului de pensii în Moldova. Legea votată de deputați prevede revenirea la sistemul de pensionare de până la anul 2016, iar asta înseamnă că vârsta de pensionare va fi redusă atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Legea prevede stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani pentru bărbați.

Deputatul Ruxanda Glavan consideră că  această măsură este necesară din cauza speranței de viață scăzute și a calității vieții din Moldova.

„În 2016, când s-a reformat sistemul de pensii, s-a comis o nedreptate, deoarece majorarea de 6 ani pentru femei, iar pentru bărbați de 1 an, a produs o inechitate socială și o discrepanță. Conform legii noi, se va reveni la o pensionare de la o vârstă mai devreme, inclusiv pentru femei, ceea ce va permite ca ele să resimtă acele facilități sociale pe care statul le oferă”, a precizat Ruxanda Glavan.

Deputatul platformei parlamentare „Pentru Moldova” a vorbit și despre costurile pe care statul le va suporta la implementarea legii privind modificarea vârstei de pensionare. Cifrele ajung, spune Glavan, la 1 miliard de lei

Reducerea vârstei de pensionare: Ce spune fostul director al CNAM

„Cifra pe care a anunțat-o Casa Națională de Asigurări Sociale pentru primul an de implementare ar fi 300 de milioane de lei, pentru că vor intra mai multe persoane în sistemul de pensionare, iar cheltuielile în ansamblu s-ar cifra la 1 miliard de lei”, a concluzionat Ruxanda Glavan.

Deputații din opoziție au declarat că proiectul socialiștilor este populist și va avea ca efect creșterea numărului de pensionari și micșorarea pensiilor, implicit falimentul sistemului.

Banca Mondială a susținut reforma sistemului de pensii realizată de Guvern în 2016. Aceasta era necesară pentru a ajuta la creșterea durabilă a nivelului pensiilor, care la acel moment era de doar 13 procente din salariul mediu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova