Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Procurorii cer 18 ani de detenție pentru Țurcan, moldoveanca învinuită de spionaj

Cazul, în virtutea caracterului său, este audiat de un complet format din trei judecători, în spatele ușilor închise, materialele fiind clasificate „secret”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 decembrie - Sputnik. În cadrul dezbaterilor, Procuratura Federației Ruse a cerut condamnarea la 18 ani de detenție a Carinei Țurcan, fost membru al consiliului de administrație al Inter RAO, pe cazul de spionaj, a declarat avocatul său Ivan Pavlov pentru RIA Novosti.

"În dezbaterea părților, procurorul de stat a cerut instanței condamnarea Carinei Turcan la 18 ani de închisoare, cu executarea pedepsei într-o colonie cu regim general", a spus sursa pentru agenție.

Cazul este audiat de un complet format din trei judecători, iar ședințele se desfășoară în spatele ușilor închise, materialele fiind clasificate „secret”.

Țurcan a fost plasată în arest în iunie 2018, după o altă prelungire a perioadei de arest, Curtea de Apel a modificat pe 16 ianuarie 2020 măsura restrictivă, interzicându-i doar comunicarea cu martorii din dosar. Cu toate acestea, ea nu a rămas liberă mult timp: la propunerea parchetului, instanța de casare a trimis-o înapoi la centrul de detenție preventivă, pe 7 februarie, în același timp reîntorcând cazul în Instanța de apel, care a lăsat-o apoi în izolator.

Carina Țurcan, moldoveanca acuzată de spionaj în Rusia, a ajuns pe banca acuzaților

Potrivit hotărârii de punere sub acuzare, postată anterior pe rețelele de socializare de Pavlov, Țurcan ”aflându-se într-un loc neidentificat, acționând în mod deliberat împotriva securității Federației Ruse pentru a îndeplini sarcinile stabilite de serviciul special moldovenesc, din motive mercantile, conștientizând că informațiile primite privind volumul livrărilor și capacitatea de putere a energiei furnizate din Federația Rusă în Ucraina într-o anumită perioadă constituie secret de stat, nu mai târziu de 29 septembrie 2015, prin intermediul unui canal de comunicare închis”, le-a transmis serviciului special moldovenesc.

Ancheta consideră că diseminarea prematură a acestor date ar putea complica relațiile Rusiei cu state străine și organizații internaționale sau ar fi putut fi folosite împotriva securității Federației Ruse și, de asemenea, că Țurcan a primit sume mari de bani pentru transmiterea lor.

Țurcan pledează nevinovată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova