Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sunt comemorați lichidatorii de la Cernobîl: Cu ce mesaj a venit premierul Chicu

Și-au sacrificat viața pentru viitorul umanității. Astăzi este comemorat eroismul participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl. Cu această ocazie, premierul Ion Chicu a venit cu un mesaj de recunoștință către lichidatori. 
Sputnik

CHIȘINĂU 14 dec - Sputnik. Începând cu anul 2021, va fi majorată dublu alocația lunară pentru soții supraviețuitori ai participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. Aceasta va constitui 500 lei. Totodată, Guvernul planifică majorarea până la 500 lei a alocației lunare de stat pentru veterani. 

Un gest de recunoștință pentru cei care au înlăturat urmările accidentului de la Cernobîl
De asemenea, cu 100 de lei va crește alocația lunară pentru persoanele cu dizabilități provocate din cauza avariei de la Cernobîl, iar veteranii participanți la acțiunile de lichidare, neangajați în câmpul muncii vor beneficia de asigurare medicală gratuită. Aceste precizări vin din partea premierului Ion Chicu, în contextul comemorării eroismului celor ce au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. 

Într-un mesaj pe pagina Guvernului, premierul a menționat că autoritățile sunt în proces soluționarea problemei privind legiferarea și repartizarea celor 80 de apartamente construite pentru participanții la lichidarea consecințelor avariei.

Prim-ministrul Ion Chicu a venit cu un mesaj de recunoștință către cei care lichidatori. Premierul a menționat că ei au săvârșit un adevărat act de eroism și că și-au sacrificat viața pentru a salva mediul, dar și oamenii. 

„Acestea sunt doar câteva măsuri care au fost posibile de realizat în condițiile anului 2020. Și vă asigur că Guvernul rămâne ferm angajat în continuarea acestor acțiuni. Consider că aceasta este cea mai bună cale și modalitate de a spune ”Vă mulțumim”! Suntem datori să cinstim memoria victimelor și a veteranilor participanți la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, îndeosebi în actuala perioadă zbuciumată din istoria omenirii”, a menționat Ion Chicu.

Din cei peste 3 500 de moldoveni care au participat la lichidarea consecințelor accidentului nuclear de la Cernobîl, 1986 au mai rămas în viață. 

„Datorită sacrificului dumneavoastră au fost salvate zeci de mii de vieți de pericolul și consecințele contaminării radioactive. Astfel a fost posibil ca astăzi să avem generații de tineri și copii sănătoși. Astfel, ne-ați ajutat să protejăm ceea ce este mai scump pentru națiune. Cu toată recunoștința ne asumăm datoria morală față de Dvs., dar și angajamentul de a vă asigura securitatea socială necesară”, se arată în mesajul premierului.

Amintim că catastrofa de la Cernobîl s-a produs în urmă cu 33 de ani, pe 26 aprilie 1986. Ținând cont de proporțiile pagubelor și consecințelor, avaria de la Centrala Nucleară de la Cernobîl este considerată cea mai mare catastrofă tehnogenă a secolului XX.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova