Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Violența în familie, tot mai frecventă: Ce impact are fenomenul

Femeile sunt cele mai expuse violenței în familie, o demonstrează datele statistice. Cifrele arată că, în perioada stării de urgență, numărul femeilor care au apelat după ajutor a crescut. Astfel, în acest an, peste 11 mii de persoane au sunat la Serviciul 112.
Sputnik

CHIȘINĂU 4 dec - Sputnik. De la începutul acestui an, 11 138 de persoane au solicitat ajutorul Serviciului 112 în cazuri de violență. Doar în luna martie, au fost înregistrate 1 061 de apeluri în acest sens. 

Violența în familie a explodat în pandemie: Câte persoane s-au adresat după ajutor

Datele arată că 87 la sută din apeluri au fost făcute de femei care au cerut ajutor. Cele mai multe apeluri au fost înregistrate în Capitală. Specialiștii din domeniu susțin că în perioada stării de urgență s-a atestat o creștere cu 30 la sută a numărului de cazuri de violență în familie la nivel mondial. 

Psihologul Zinaida Gribincea a declarat pentru Sputnik Moldova că, de fapt, pandemia de COVID-19 a dus la acutizarea situației din familie, prin asta și se explică creșterea numărului cazurilor de violență în familie. Autoizolarea i-a făcut pe membrii familiei să petreacă cât mai mult timp împreună, iar acest fapt a dus la escaladarea unor conflicte, ce au dus uneori la violență. Psihologul susține că, de regulă, agresorii care au încercat o dată să aplice forța, vor repeta aceasta ori de câte ori vor avea ocazia. Iar dacă agresorul vrea să se schimbe cu adevărat, atunci este nevoie de terapie. 

„De regulă, agresorii afirmă întotdeauna că scena de violență este ultima din istoria familiei lor, însă violențele continua pentru că vorbim despre un stil de comportament, vorbim despre o educație precară a agresorului și de tendințe violente care nu pot fi corectate în mod individual. Întotdeauna este nevoie de intervenție psihoterapeutică pentru ca agresorul să conștientizeze faptele pe care le comite”, a menționat Zinaida Gribincea. 

Centrul Internațional La Strada a publicat un raport în care se menționează că, în timp de zece ani de funcționare a Telefonului de Încredere pentru Femei și Fete, peste 18 mii de apeluri au fost făcute în vederea solicitării ajutorului din partea specialiștilor. Câte cinci femei sună zilnic pentru a afla ce poate să întreprindă ca să scape de agresor. Psihologul Zinaida Gribince susține că multe femei devin victime ”cu statut permanent” și că le este foarte greu să-și mobilizeze curajul și să pună capăt relației toxice. De regulă, victimele violențelor au nevoie de consiliere psihologică.

„În societatea noastră mai există cumva stereotipuri care stagnează decizia femeii de a pleca dintr-o relație toxică. Astfel, multe femei mai cred în continuare că „dacă mă bate – mă și mai iubește” sau „mă bate, dar aduce bani în casă” etc. Toate aceste prejudecăți și stereotipuri o fac pe femeie să nu iasă dintr-o relație disfuncțională, pentru a nu fi cumva percepută diferit de către societate. Alteori, agresorul este unica sursă de venit în familie, la care femeile nu pot renunța, având la educație copii pe care nu-i poate întreține de una singură”, a explicat psihologul. 

Datele statistice mai arată că în zilele de luni și vineri s-au înregistrat cele mai multe apeluri de solicitare a ajutorului. Specialiștii explică acest lucru prin faptul că în zilele de odihnă victima și agresorul petrec mai mult timp împreună. Sunt zilele destinate petrecerilor, întâlnirilor cu prietenii și rudele, iar acest fapt implică și consumul de alcool. Anume în astfel de circumstanțe tensiunile dintre parteneri se intensifică. 

„Dacă violența în familie este declanșată pe fundalul consumului de alcool, acestea sunt zilele în care agresorii nu sunt constrânși de obligațiunile de la locul de muncă, astfel fiind prezenți în familie”, a conchis Zinaida Gribincea.

Statistici îngrijorătoare: Violența în familie a luat amploare în timpul pandemiei
Psihologul mai spune că unele femei se tem să vorbească deschis despre faptul că sunt victime ale violenței în familie, iar acest lucru implică și alte consecințe. Tolerarea violenței nu este o soluție, iar orice femeie trebuie să găsească curajul să lupte. Totuși, chiar și atunci când femeia găsește puteri și apelează după ajutor, ea se teme că agresorul se va întoarce mult mai înrăit, iar actele de violență vor continua. 

Cei mai afectați de violența din familie ajung să fie copiii, care involuntar devin martori ai acestor scene sau, mai rău, pot deveni și ei victime. Psihologul subliniază că un părinte violent nu educă, ci distruge destinul copilului său, deoarece acesta ar putea prelua exemplul văzut în familie. Zinaida Gribincea susține că copiii agresați rămân cu sechele pe viață, iar principalele traume psihologice pot fi neîncrederea în sine, anxietatea, depresia, chiar și problemele de relaționare. 

„Copiii care sunt martori ai scenelor de violență pot avea un nivel de sensibilitate scăzută la durere, deficit de empatie sau, din contra, pot fi mult prea implicați în trăirea stărilor pe care le are mama în detrimentul trăirii unei copilării fericite”, a precizat psihologul. 

În data de 25 noiembrie a fost lansată campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, ce are drept scop să sensibilizeze societatea asupra problemei violenței în familie, și nu doar. Campania internațională se desfășoară în Moldova pentru a 18-a oară. La campanie s-au alăturat numeroase instituții ale statului, ONG-uri, dar și companii private care nu sunt indiferenți de soarta femeilor și copiilor din Republica Moldova. Recent, Poliția Republicii Moldova a publicat un spot video în care îndeamnă femeile să nu tacă și să aibă curajul să vorbească despre problema pe care o au. 

Mai jos puteți viziona filmulețul în care protagonistă este Ana Tkacenko, o femeie ce a avut curajul să lupte și să învingă fenomenul violenței în familie. 

Datele Biroului Național de Statistică arată că mai mult de 63 la sută dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15-65 ani au suferit de cel puțin o formă de violență pe parcursul vieții. În anul 2019 au fost înregistrate 2 597 cazuri de violență în familie, iar în primele 3 luni ale anului 2020 - 678 cazuri.

Amintim că, săptămâna trecută, Serviciul 112 și centrul La Strada și-au unit forțele împotriva violenței. Cele două instituții au semnat un acord de colaborare prin care operatorii Serviciului 112 se angajează să direcționeze toate apelurile legate de violența în familie către specialiștii de la centrul La Strada. Astfel, femeile și copiii care sunt victime ale violenței vor putea beneficia de consilierea unor psihologi, dar și a juriștilor.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova