Primul complex de avioane din generația a cincea Su-57 își va ocupa locul în rândurile operaționale ale Forțelor aerospațiale rusești în decembrie. Acest complex va fi primul din seria de lansare a acestor avioane, constituită din 76 de unități. Vine din urmă și drona controlată cu ajutorul inteligenței artificiale – S-70 «Оhotnik», care asimilează cu succes la poligon algoritmii de interceptare a țintelor la mare altitudine și distrugerea lor cu rachete.
Anterior, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că forțele aerospațiale vor primi primul avion de luptă produs în serie din a cincea generație, Su-57, până la sfârșitul anului, avionul fiind aproape gata. În viitor, producția sa va crește la 15 avioane pe an și toate cele 76 de avioane de vânătoare Su-57 vor fi destinate echipării a trei regimente de aviație în 2021 - 2027. Primele dintre ele sunt produse utilizând motorul din prima etapă, pe când din 2025 motoarele din etapa a doua vor intra în producția de serie. Cu toate acestea, deja astăzi Su-57 este considerat unul dintre cele mai avansate și mai puternice avioane de vânătoare din lume.
Aeronava rusă de a cincea generație este capabilă să distrugă toate tipurile de ținte: aeriene, terestre și de suprafață. Combinația de super-manevrabilitate și viteze supersonice fără postcombustie a unui sistem modern de electronice la bord și a unei vizibilități reduse oferă avionului Su-57 o eficiență ridicată în luptă și o anumită superioritate față de inamic. Potrivit revistei Military Watch, Su-57 dispune de un armament unic la bord, care include radare ultra-sensibile, rachete hipersonice din clasa «aer-aer» cu o rază de acțiune de 400 km, un sistem de apărare cu laser împotriva rachetelor inamice și alte avantaje high-tech.
Anterior, s-a aflat despre un contract mare pentru o gamă largă de arme de aviație (rachete) pentru avionul de vânătoare de-a cincea generație, adică Su-57 nu va zbura «gol». Iar cu dronele grele Su-57 se va transforma într-un centru de comandă aeriană. Efectul de luptă al interacțiunii dintre două inovații de înaltă tehnologie este greu de supraestimat.
Superioritatea militară
Noul avion de vânătoare a fost testat în cadrul grupului de trupe ruse din Siria. Au fost efectuate peste zece zboruri pentru a verifica performanța complexului inteligent de informații și control, armelor și tuturor sistemelor prezente la bord.
Unele dintre înălțimile tehnologice ale avionului Su-57 sunt complet inaccesibile pentru avioanele de vânătoare americane de generația a cincea, în special pentru F-22 Raptor. Inteligența artificială este integrată în sistemul de control al luptei, iar acest fapt reprezintă o revoluție în știința militară. Avionul de vânătoare Su-57, controlat de echipaj, este capabil să îndeplinească 90% din sarcini în mod automat și chiar să funcționeze complet automat, în conformitate cu un program pregătit anterior. Dacă pilotul este rănit (ucis) în luptă, sistemul de control va determina în mod independent țintele prioritare, va lovi și va asigura revenirea automată a vehiculului și a omului la bază.
Radarele, integrate în avion și în corpul acestuia, cu o rețea activă de antene fazate, care folosesc banda X, oferă pilotului un grad de conștientizare a situației mai mare și permit ca tehnicile de luptă tactice să fie efectuate mai bine decât pe oricare alt avion de vânătoare. «Radarele laterale» sporesc autonomia în căutarea țintelor și creează, în mod calitativ, un nou nivel de invizibilitate al avionului Su-57 pentru radarele inamice, fără a pierde însă eficacitatea desemnării țintei pentru rachetele lor (la bord și în arsenalul dronelor de atac).
Vectorul de tracțiune tridimensional permite manevre incredibile în luptă, atât la distanță lungă, cât și la distanță scurtă, devenind o garanție a unei probabilități mai mari de supraviețuire în luptă. În același timp, «avionul-computer» este nepretențios în timpul întreținerii la aerodrom și este capabil să funcționeze în condițiile aerodromurilor operaționale (nepavate). Astfel de mașini puternice și imprevizibile din punct de vedere tehnologic pe un ipotetic câmp de luptă nu lasă inamicului nicio șansă.
Su-57 are un potențial imens de export. Chiar înainte de lansarea sa în serie «s-a format o coadă» de potențiali clienți străini. Primul proprietar al avionului de vânătoare de a cincea generație va fi Algeria, care a comandat 14 avioane pe fondul consolidării forțelor aeriene ale vecinilor ei regionali. Prețul contractului este de 2 miliarde de dolari. Livrările sunt planificate să fie finalizate până în 2025.
Parteneriat zdrobitor
Pe 2 decembrie, drona de atac S-70 «Ohotnik» a fost testată într-un atac cu rachete la poligonul Așuluk. O serie de zboruri cu UAV grele au fost efectuate, având drept scop reproducerea cu fidelitate a unui avion de vânătoare-interceptor, cu o imitație a utilizării rachetelor «aer-aer». Un alt țel al șirului de zboruri a fost evaluarea integrării sistemelor electronice de bord ale UAV-urilor cu sistemele de ghidare a rachetelor și cu aeronava principală Su-57.
Un UAV greu posedă o proprie «inteligență» și o capacitate de a livra mai mult de șase tone de rachete și bombe la o distanță de 5000 km. Parteneriatul militar zdrobitor dintre «Ohotnik» și avionul de vânătoare Su-57 nu promite nimic bun nici celui mai echipat high-tech inamic. Creat la Biroul de Proiectare Suhoi, discretul «Ohotnik» va deveni prima dronă grea cu funcții de percuție din Forțele Aerospatiale din Rusia. Vehiculul are o lungime de 19 metri, o anvergură de 14 metri, o greutate la decolare de 20 de tone și o viteză maximă de aproximativ 1.000 de kilometri pe oră.
Primul său zbor, de aproximativ 20 de minute, drona «Ohotnik» l-a efectuat relativ recent, în vara anului 2019. În același timp, se ținea deja stabil în aer și era ușor de manipulat. În toamna aceluiași an a avut loc primul zbor comun al dronei «Ohotnik» cu Su-57. Capacitățile de luptă și autonomia dronei grele sunt îmbunătățite în mod constant. În 2020 s-au realizat progrese tehnologice remarcabile. În viitorul apropiat este planificată o îmbunătățire a tehnicii de atac a dronei «Ohotnik» împotriva țintelor aeriene, terestre și de suprafață. Aceste atacuri vor avea loc în condiții diferite. Notăm că, până în prezent, nicio țară din lume nu a reușit să utilizeze o dronă de atac ca interceptor, iar «partenerii» sunt vizibil nervoși.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova