Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima oră: Ședința Parlamentului s-a încheiat

Ședința Parlamentului s-a încheiat cu puțin timp în urmă. La final, vicepreședintele Legislativului, Vlad Batrîncea, și-a cerut scuze de la cetățeni pentru comportamentul de astăzi al deputaților în sala de plen.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. După o zi marcată de scandal, îmbrânceli și proiecte adoptate în grabă, ședința plenară a Parlamentului s-a încheiat. Majoritatea deputaților a revenit în sală după pauza la ora 17:40. Nu toți însă. Cei de la PAS, PPDA și PD au părăsit însă ședința, fiind nemulțumiți de felul în care au fost votate proiectele de lege. 

Decis: SIS-ul va trece în subordinea Parlamentului
Este vorba despre inițiativele privind bugetul de stat, politica bugetar-fiscală și transferul Serviciului de Informații și Securitate de sub controlul președintelui țării în subordinea Parlamentului ș.a. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, care a condus ședința Parlamentului, și-a cerut scuze de la cetățeni pentru situația din Parlament și a declarat ședința închisă.

”Ne cerem scuze de la cetățeni pentru comportamentul deputaților de azi. Am votat trei proiecte importante în prima lectură, iar dacă cineva nu este de acord cu asta pot depune moțiune împotriva Guvernului. Dați jos Guvernul și venit cu alte proiecte de buget. Ceea ce a fost în plen azi a fost departe de lege”, a declarat Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului. 

Amintim că astăzi a fost un haos total a fost în sala de ședințe a Parlamentului. Mai mulți deputați s-au îmbrâncit în prezidiul legislativului. Deputații fracțiunilor PAS și PPDA au blocat tribuna, apoi au deconectat microfonul vicepreședintelui Vlad Batrîncea, care supunea votului mai multe proiecte de lege cu privire la bugetul de stat. 

Proiectele bugetar-fiscale, motiv de dispută în Parlament

Mai mult, socialiștii și deputații Platformei parlamentare Pentru Moldova au început să voteze legile bugetului în prima lectură. Aceștia au trecut la procedura de vot fără ca proiectele să fie prezentate de ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, prezent la ședința de astăzi.

Totodată, mai mulți cetățeni au ieșit astăzi în stradă la îndemnul președintelui ales, Maia Sandu, pentru a protesta împotriva proiectului de lege înaintat de fracțiunea socialiștilor, care prevede trecerea SIS din subordinea Președinției sub controlul Parlamentului. Protestul a început la ora 10:00.

Majoritatea protestatarilor purtau măști, dar nu a fost respectată distanța socială. Mai mult, la manifestație s-au adunat peste 1 000 de oameni, fapt interzis de Comisia Națională pentru Sănătate Publică, care a decretat stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării până la 15 ianuarie 2021. 

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova