Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agricultorii afectați de secetă pot solicita compensații

Agricultorii, care în acest an au avut terenuri însămânțate cu porumb și au fost afectate de secetă, pot depune de astăzi solicitări pentru a primi compensații. Cererile sunt recepționate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. 
Sputnik

CHIȘINĂU 2 dec - Sputnik. Agricultorii care au semănat porumb, iar culturile au fost afectate de seceta din acest an pot solicita compensații. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță că cererile pot fi depuse chiar de astăzi. Fermierii ar trebui să se grăbească, deoarece termenul limită este data de 8 decembrie. 

Potrivit Ministerului Agriculturii, de compensații pot beneficia producătorii agricoli care dispun și exploatează terenuri arabile, ce au fost însămânțate cu porumb pentru roada anului 2020, dar au fost afectate de secetă în proporție de peste 60 la sută. Astfel, fermierii pot depune solicitările la oficiul teritorial AIPA din raza în care își desfășoară activitatea.

Mesajul lui Ion Perju pentru agricultori, la sfârșit de toamnă - detalii
Valoarea ajutorului financiar pentru fiecare hectar de teren arabil va fi calculată de AIPA în baza mijloacelor financiare disponibile. 

Potrivit regulamentului, pentru a obține ajutorul financiar, agricultorul trebuie să dețină teren însămânțat cu porumb, să dispună de un cont bancar în lei și să prezinte datele din actele de constatare a prejudiciului cauzat de secetă. 

Dosarul de acordare a compensației trebuie să conțină următoarele documente:

  • cererea de acordare a ajutorului financiar;
  • declarația pe propria răspundere privind veridicitatea informației din documentele prezentate;
  • copia certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești;
  • certificatul de confirmare eliberat de către autoritatea publică locală;
  • copia de pe certificatul privind atribuirea codului IBAN, eliberat de către banca comercială;
  • copia actului de constatare a pagubelor la cultura porumbului pentru recolta anului 2020, cauzate de secetă.

Dosarul va fi șnuruit, sigilat, numerotat și semnat pe fiecare pagină. Documentele prezentate în copii trebuie să conțină mențiunea „corespunde originalului” și semnătura solicitantului. La depunerea dosarului de solicitare a compensației, agricultorul va primi confirmarea care atestă recepționarea dosarului de către subdiviziunea teritorială a AIPA.

Amintim că luni Guvernul a aprobat regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar din partea Federației Ruse. Astfel, Rusia va oferi un ajutor nerambursabil și neimpozabil în valoare de aproape 60 de milioane de lei, echivalentul a 275 de milioane de ruble rusești. Guvernul a precizat că acest acord nu implică costuri suplimentare și nici angajamente financiare din partea Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova