China întrece SUA la rafinarea petrolului: Va avea oare de câștigat Rusia

China ar putea deveni lider mondial nu numai în industria petrolieră, ci și în ceea ce privește PIB-ul. Al doilea val al pandemiei va împiedica oare acest lucru?
Sputnik

MOSCOVA, 2 dec – RIA Novosti, Irina Badmaeva. Beijingul pune miza pe benzină și motorină, sporindu-și capacitatea de rafinare. Deja în anul care vine Republica Populară Chineză va întrece SUA la acest capitol. Este foarte probabil că americanii vor ceda și în termeni de PIB. Cu toate acestea, analiștii au subliniat faptul că chinezilor le-ar putea încurca cel de-al doilea val al pandemiei.

Schimbarea conducerii

Potrivit Biroului de Stat al Republicii Populare Chineze, în octombrie rafinarea petrolului în țară a crescut cu 2,5%, ajungând la un record istoric de 14,09 milioane de barili pe zi. În SUA, în septembrie erau doar 13,5 milioane.

Și chinezii nu intenționează să se oprească aici. La sfârșitul anului viitor, două rafinării noi de petrol își vor începe activitatea, potrivit unui raport din noiembrie al Agenției Internaționale pentru Energie. Se presupunea că acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de 2023.

Un caz complicat: SUA vor să interzică importul de petrol din Rusia

Încă patru sunt în construcție – cu o capacitate totală de 1,2 milioane de barili pe zi. Atât de mult petrol este rafinat, spre exemplu, în toată Marea Britanie.

China încearcă deja de zeci de ani să satisfacă cererea tot mai mare de benzină și motorină. Eforturile nu au fost în zadar.

”Din 2000, țara și-a triplat producția de produse petroliere. Până în 2025, rafinarea petrolului va ajunge la 20 milioane de barili pe zi”, a menționat Mark Goihman, economist-șef la Centrul de informații și analiză TeleTRADE.

SUA vor ceda locul de frunte, pe care l-au deținut încă din secolul trecut, deja în 2021, consideră interlocutorul agenției.

Americanii închid rafinăriile de petrol din cauza marjelor scăzute, care s-au prăbușit ca urmare a prețurilor la petrol. În 2020, aurul negrul și-a reînnoit minimele de mai multe ori. De exemplu, pe 18 martie prețul petrolului companiei Brent a scăzut cu 15% și, pentru prima dată din 2003, țițeiul a fost comercializat cu 24,52 dolari pe baril.

A scăzut și cererea globală de combustibil. Prin urmare, producția de petrol a scăzut cu un record de 1,7 milioane de barili, rafinăriile americane fiind cele mai afectate de această scădere. ”Unele rafinării se închid, altele necesită investiții pentru modernizarea și recuperarea lor după uraganele ce afectează în fiecare an coasta Golfului Mexic, unde se află o parte semnificativă din capacitatea de rafinare a SUA”, a precizat Mark Goihman.

Energia verde: cine va câștiga și cine va pierde

Un alt fapt ce asigură succesul Chinei este lupta eficientă împotriva coronavirusului, consideră Alexei Antonov, analist-șef la ”Alor Broker”. Economia Republicii Populare Chineze se redresează și dă dovadă de rezistență, în timp ce în Europa și în SUA ea continuă să scadă.

Nu întâmplător chinezii conduc nu numai în rafinarea petrolului, ci și în metalurgie. "Centrul de facto al consumului de resurse primare, China, dezvoltă acum o industrie de prelucrare cu valoare adăugată mai mare", spune Mark Goihman.

Aceleași tendințe pot fi observate și în India, și în Orientul Mijlociu, notează economistul. Acest lucru duce la închiderea unui număr de facilități învechite ale companiilor occidentale chiar și în regiunea asiatică, de exemplu, în Singapore.

SUA au cumpărat cantități imense de petrol din Rusia

În plus, Statele Unite și Lumea Veche abandonează treptat hidrocarburile în favoarea surselor alternative de energie. China însă nu este constrânsă de obligații ecologice stricte.

”Statele Unite mizează pe energia verde, oferind Republicii Populare Chineze rolul unei suprafețe de producție murdară. Țările dezvoltate economic vor finanța tranziția către resurse regenerabile din contul celorlalte țări pe care le vor obliga să plătească încă ”impozite de mediu”. În administrația de la Casa Albă de acest lucru se va ocupa politicianul John Kerry, care va deveni reprezentant special pentru problemele climatice al noului președinte”, a declarat Anton Grinștein, expert al companiei de investiții Hamilton.

Pentru Rusia, care este dependentă de petrol, scenariul verde implică costuri tot mai mari pentru companii și venituri bugetare în scădere. ”Dacă se va menține structura materiei prime, economiei interne îi este mai convenabil ca SUA să își păstreze locul de frunte în rafinarea petrolului”, consideră interlocutorul. 

Rusia ar trebui să se gândească serios la alte surse de reaprovizionare a trezoreriei, pentru ca, peste 15-20 de ani, să poată înlocui veniturile scăzute din industria petrolului, adaugă Mark Goihman.

În viitorul apropiat, pe fondul unei creșteri a consumului de produse petroliere în China, este necesar să se reorienteze către exportul de materii prime în această direcție.

Pandemia: scenariul asiatic

Totuși, totul tinde să se termine. Este foarte probabil că, până în 2025, creșterea capacității de producție din Republica Populară Chineză va depăși cererea. Potrivit corporației chineze de petrol și gaze CNPC, peste cinci ani țara ar putea să aibă un surplus de produse petroliere de 1,4 milioane de barili pe zi.

Salvăm piața împreună: SUA își reduc producția de petrol

”Acum, în condiții de relații tensionate cu Statele Unite, operatorii chinezi de petrol sunt conduși de dorința de a se răzbuna pentru restricțiile impuse comerțului exterior. Iar în acest fel doresc să ridice prestigiul statului”, presupune Alexei Antonov.

Prin urmare, extrapolând tendințele actuale pe următorii trei-cinci ani, se poate de așteptat la o schimbare a conducerii, nu numai în industria de rafinare a petrolului, ci și în ceea ce privește principalul indicator economic – dimensiunea PIB-ului.

”Înainte de pandemie, China avea nevoie de cinci ani pentru a depăși economia americană. Acum, datorită unei lupte mai eficiente împotriva răspândirii coronavirusului, chinezii pot avansa mai devreme”, consideră Grinștein.

O altă întrebare este dacă SUA sunt gata să-și predea poziția. Statul american încearcă să rezolve problema din punct de vedere economic și diplomatic, subliniază analistul. Dar această abordare nu a funcționat. Și acum președintele-businessman va fi înlocuit de un președinte-politician.

În plus, creșterea bruscă a cererii de produse petroliere în Republica Populară Chineză este legată de îmbunătățirea situației epidemiologice. Cu toate acestea, un al doilea val nu este exclus nici în Asia. Au fost deja înregistrate focare în Indonezia, Japonia, Coreea de Sud. Acest lucru ar putea schimba radical raportul de forțe între SUA și China.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova