CHIȘINĂU 30 nov - Sputnik. Miniștrii s-au întrunit în ședința Guvernului pentru a aproba mai multe inițiative. Primul proiect pe ordinea de zi a fost cel cu privire la politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021. Acesta a fost examinat și votat unanim.
Printre prevederile proiectului de lege se numără și plafonarea taxelor locale, decizie ce a stârnit săptămâna trecută un val de nemulțumiri din partea mai multor primari. Aceștia au protestat la Ministerul Finanțelor, fiind nemulțumiți de faptul că statul vrea să plafoneze taxele pe care autoritățile locale le percep de la agenții economici. Primarii au anunțat că această inițiativă le va da planurile peste cap, iar instituirea acestui plafon va genera pierderi considerabile. Săptămâna trecută, participanții la protest au afirmat că acest prag va reduce semnificativ veniturile la bugetele locale și astfel nu vor putea face față cheltuielilor pentru necesitățile stringente ale localităților pe care le conduc.
Printre modificările prevăzute în politica bugetar-fiscală și vamală se numără și schimbarea limitei de import neimpozabil. Astfel, pragul de scutire de impozite de la 1 ianuarie 2021 ar urma să fie de 100 de euro în cazul coletelor. Aceasta este de două ori mai puțin decât în prezent, când se percep taxe pentru coletele care au o valoare de peste 200 de euro. În cazul coletelor transmise de cetățenii de peste hotare, plafonul rămâne neschimbat la nivelul de 430 de euro pe cale aeriană și 300 de euro pe cale terestră.
Proiectul de lege privind politica bugetar-fiscală mai prevede scoaterea prohibițiilor în cazul mașinilor importate. Astfel, începând cu anul viitor moldovenii vor putea aduce în Republica Moldova automobile mai vechi de zece ani, doar că taxa vamală ar putea ajunge cât valoarea mașinii importate sau chiar mai mare, în cazul mașinilor de peste 20 de ani. Autoritățile își propun astfel să-i determine pe cetățeni să opteze pentru mașini mai noi și să protejeze ecologia țării.
De asemenea, TVA-ul pentru sectorul HoReCa va fi mai mic începând cu 2021. Autoritățile au decis reducerea taxei cu trei la sută, până la 12%.
Potrivit Ministerului Finanțelor, măsurile de politică bugetar-fiscală și vamală pentru anul viitor sunt orientate să contribuie la dezvoltarea economiei naționale prin susținerea mediului de afaceri și consolidarea veniturilor bugetare în vederea finanțării cheltuielilor publice. Proiectul de lege privind politica bugetar-fiscală urmează să fie votat de către Parlament.
Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova