CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Trupele ruse de menținere a păcii din regiunea transnistreană și-au dovedit eficiența și nu există niciun motiv pentru încheierea acestei misiuni pe Nistru, iar îndemnurile privind eliminarea misiunii vor duce la creșterea tensiunilor între cele două maluri ale Nistrului. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Comitetului pentru afaceri cu CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții al Dumei de Stat a Federației Ruse, Viktor Vodolatski, în studioul Radio Sputnik Moldova, comentând declarația președintelui ales al Republicii Moldova Maia Sandu cu privire la necesitatea retragerii trupelor rusești și a forțelor de menținere a păcii de pe teritoriul Transnistriei.
Potrivit deputatului, astfel de declarații ale noului președinte ales nu contribuie la întărirea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului.
"Dacă acest discurs a fost scris de curatorii occidentali pentru a declanșa tensiunile din regiune, atunci acest lucru nu este de bun augur pentru locuitorii Transnistriei. Sperăm că în spatele acestor discursuri nu există dorința de a închide frontierele, de a interzice exporturile și alte măsuri similare. Astfel de declarații pot provoca neliniște în societate, proteste, un nou val de instabilitate socială", spune deputatul.
"Timp de trei decenii, trupele ruse de menținere a păcii au asigurat pacea și stabilitatea în regiune. Nu a existat nicio ciocnire armată, nu au fost victime. Datorită acestui fapt, ambele maluri ale Nistrului s-au putut dezvolta în pace și liniște. Astfel de declarații ale președintelui chiar la începutul mandatului nu fac decât să dăuneze situației din Transnistria", consideră deputatul Dumei de Stat.
Potrivit lui Vodolatski, forțele rusești de menținere a păcii din Transnistria și-au dovedit eficacitatea și nu există niciun motiv pentru a încheia misiunea de menținere a păcii în regiune.
"Misiunea rusească de menținere a păcii și-a dovedit eficacitatea. Atunci de ce să o schimbăm pentru ceva? Vedem eficacitatea misiunii OSCE în regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina. Deci, de ce să încredințăm viața oamenilor, pacea din regiune într-o astfel de structură, care este, de asemenea, implicată în denaturarea situației reale", - a remarcat Vodolatski.
Transnistria, ai cărei 60% dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a încercat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, exprimându-și temeri că Moldova se va alătura României.
În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care nu se afla practic sub controlul Chișinăului.
Trupele ruse de menținere a păcii au venit în zona de luptă pe 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova