Coronavirus

Metodă prin care ar putea fi redus riscul unor noi pandemii – specialist

Cum ar putea fi redus riscul apariției unor noi pandemii în viitor – iată ce propune un biolog din Rusia.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Interzicerea comerțului cu animale sălbatice și restabilirea habitatelor acestora ar putea permite reducerea riscului apariției unor noi pandemii, a declarat pentru RIA Novosti Maria Voronțova, participantă la conferințele convenției ONU în domeniul protecției animalelor și diversității biologice.

”Pandemiile de natură zoonoză vor continua, dacă nu vom reduce contactele dintre animalele sălbatice și om. În particular, se discută despre interzicerea sau instituirea unui moratoriu în privința comerțului cu animale sălbatice și derivatele acestora”, a afirmat Voronțova.

Ea a precizat că China și Vietnamul deja au închis acest gen de comerț în contextul pandemiei. O petiție cu privire la respectiva interdicție a fost lansată de filiala rusă Greenpeace. Ea a acumulat peste 50 de mii de semnături, fiind expediată și administrației prezidențiale. De asemenea, inițiativa globală de protecție a animalelor World Animal Protection a abordat problema stopării comerțului cu animale sălbatice la summitul G20.

Bill Gates prezice apariția unei noi pandemii

”Noi am știut întotdeauna că atunci când are loc comerțul cu orice fel de maimuțe, există riscul transmiterii unor boli. Ele ne sunt apropiate și noi avem o mulțime de boli comune. HIV, de exemplu, a trecut de la maimuțele verzi la om la începutul sec. XX. Maimuțele se îmbolnăvesc de tuberculoză, au și hepatite. Evident, nu uităm de Ebola. Potrivit calculelor savanților, pe fiecare mamifer pot trăi 60-70 de diverși viruși”, a menționat Voronțova.

Biologul a declarat că, potrivit aprecierilor unor experți, în jur de 1,5 milioane de viruși, teoretic, pot trece de la mamifere la om.

”Noi ne-an ciocnit cu un tip de coronavirus care provoacă pandemie, potențial însă, din cauza distrugerii habitatului animalelor, am putea să ne ciocnim cu o mulțime. Animalele ajung tot mai aproape de oameni. Au fost tăiate pădurile de dragul plantării palmierilor necesari pentru producerea uleiului de palmier – acum în Indonezia orangutanii merg pe drumuri. Acesta este un exemplu de dispariție a mediului de trai și potențială posibilitate de contact al omului animalele, cu probabilitatea de a înhăța ceva”, a explicat biologul.

Pandemia de coronavirus a provocat o altă epidemie

Potrivit savantului, rezervor ul tampon al planetei s-a redus, intruziunea excesivă  omenirii în natură este tot mai profundă, acesta călătorește pe toate continentele, intră în contact  cu noi agenți patogeni care provoacă boli infecțioase și îi răspândește. În mediul natura, fiecare specie își are habitatul său și în ecosisteme se întâlnesc cu speciile alături de care au evaluat și s-au adaptat reciproc, iar omenii încalcă această ordine.

Expertul a menționat că omenirea are deja experiența convenției cu privire la păstrarea biodiversității – în 1973 a fost adoptată Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES).

”Noi ne amintim de Gerald Durrell. După apariția importantei sale lucrări educative s-a constatat brusc că comerțul cu animale este un fenomen de masă. Deseori erau prinse populații întregi,ceea ce ducea la o scădere  drastică în cadrul speciei sau chiar la dispariție”, a afirmat Maria Voronțova.

Ea a amintit că în prezent se observă o scădere bruscă a numărului speciilor și a habitatelor acestora, și această criză este cauzată de influența antropogenă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova