Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bolile cardiovasculare: Cum să ne menținem inima sănătoasă

Incidența bolilor cardiovasculare a crescut cu o viteză uimitoare, devenind ucigașul numărul unu în lume, inclusiv în Republica Moldova. Iată pașii pe care trebuie să-i urmeze fiecare persoană pentru a avea o inimă sănătoasă.
Sputnik
Bolile cardiovasculare: Cum să ne menținem inima sănătoasă

Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace sunt o categorie de boli care afectează inima sau vasele sangvine. Pentru a menține o inimă sănătoasă, șeful secției Cateterism Cardiac din cadrul Institutului de Cardiologie, Marcel Abraș, a oferit câteva sfaturi prețioase pe care trebuie să le urmeze cu strictețe fiecare om căruia îi pasă de starea lui de sănătate. În primul rând, specialistul s-a referit la activitățile fizice și evitarea modului sedentar de viață.

"Zilnic trebuie să mergem în continuu cel puțin 30 de minute. Acest lucru este obligatoriu. Plimbările de seară sunt foarte binevenite în acest sens", a remarcat medicul.

Cel de-al doilea factor ce ne poate ajuta să menținem starea de bine este alimentația. Specialistul a subliniat că uleiul de pește și peștele împiedică formarea cheagurilor de sânge. Acizii grași Omega-3 pe care îi conțin au proprietăți antioxidante ridicate.

"De două ori pe săptămână trebuie să consumăm pește. Să nu uităm de uleiul de măsline, de fructe și legumele. Moldova fiind o țară agrară, populația consumă totuși foarte puține fructe și legume", a semnalat specialistul.

Marcel Abraș a menționat că bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă oamenii vor menține o greutate corporală optimă, vor adopta o alimentație sănătoasă, vor face mișcare cu regularitate și vor trata alte probleme de sănătate, în special hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul.

De asemenea, un  factor primordial este renunțarea la fumat - "astăzi ești în vogă, iar mâine poți fi pacient cardiac", a conchis el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova